Erdogan: Németország öngyilkosságot követ el, ha nem engedi szónokolni

A török elnök a héten érkezik Hamburgba a G20-csúcstalálkozóra.

MN
2017. 07. 05. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Németország politikai öngyilkosságot követ el azzal, hogy a német kormány megtiltotta a rendezvényt, ahol a török elnök beszédet mondott volna honfitársai előtt – írja a német Die Zeitre hivatkozva az Independent.

„A németeknek helyre kell hozniuk a tévedésüket, hiszen szükségünk van egymásra” – érvelt a török elnök, aki a héten Hamburgba érkezik a G20-csúcstalálkozóra. A német kormány döntése felbőszítette a németországi kurdokat, akik hevesen tiltakoztak Berlin lépése ellen.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter szerint Erdogan felszólalása azért nem lett volna jó ötlet, mert a csúcs miatt nem lett volna elegendő a rendőrségi kapacitás a rendezvényre.

A diplomáciai botrány még áprilisban robbant ki, amikor Hollandiában és Németországban több olyan rendezvényt is betiltottak, amelyen török politikusok az elnöki rendszer bevezetését célzó alkotmánymódosítás mellett kampányoltak volna a helyi török közösség előtt. A török elnök egyszerűen náci maradványnak és fasisztának nevezte a holland és a német kormányt a választási kampányok letiltása miatt.

Ugyanakkor Erdogan most azt mondta: nincs személyes ellentéte Angela Merkel német kancellárral. Bár azt is hozzátette, amíg Németország nem küldi vissza Fethullah Gülen támogatóit Törökországba, addig a terroristák védelmezőjeként tekint a németekre. A török elnök Gülent tette felelőssé a tavalyi sikertelen puccskísérletért, de a hitszónok tagadta a vádakat.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.