Macron bizakodó: talán nem végleges az USA kilépése a klímaegyezményből

A francia elnök lát esélyt arra, hogy az Egyesült Államok mégis részese maradjon a párizsi megállapodásnak.

MN
2017. 07. 16. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök lát esélyt arra, hogy az Egyesült Államok mégis részese maradjon a párizsi klímaegyezménynek, miután úgy érzi, sikerült ráirányítania a témára Donald Trump amerikai elnök figyelmét – írja az MTI a Journal du Dimanche című lap Macronnal közölt interjúja alapján.

„Donald Trump meghallgatott” – mondta a francia elnök, hozzátéve: „Trump azt mondta, a következő hónapokban megpróbál megoldást találni”.

Macron fontosnak nevezte a párbeszéd fenntartását annak érdekében, hogy az Egyesült Államok, ha akarja, mégis végrehajthassa a megállapodásban foglaltakat.

A párizsi megállapodást 2015-ben kötötték a világ országai. Csak Szíria és Nicaragua nem csatlakozott. Donald Trump azonban júniusban bejelentette, hogy országa kilép az egyezményből, mert úgy ítéli meg, hogy a megállapodás kedvezőtlen az Egyesült Államok számára.

A héten Trump Párizsban úgy nyilatkozott, miután találkozott Macronnal, hogy „a következő hónapokban történhet valami a párizsi megállapodással kapcsolatban”. Korábban arról beszélt, hogy szeretné újratárgyalni az egyezményt, de ettől Franciaország és Németország is elzárkózott.

A 2015 végén, többéves tárgyalásokat követően tető alá hozott klímaegyezményben 195 ország vállalta, hogy a Föld légkörének felmelegedését a 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatják az erőfeszítéseket arra is, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.