Nem jogsértő a nikáb betiltása Belgiumban

Indokoltnak tartja a szabályozást az Emberi Jogok Európai Bírósága.

MN
2017. 07. 11. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) helybenhagyta a szabályozást, mely szerint Belgiumban nem lehet nyilvános helyen nikábot viselni – írja a The Telegraph. Az indoklás szerint a korlátozásra „mások jogainak és szabadságának” védelme érdekében volt szükség.

Az ügy azután került elő, hogy két nő – a belgiumi Samia Belcacemi és a marokkói Yamina Oussar – azt állította, a tiltással megsértették jogaikat, a törvény diszkriminatív volt. Belcacemi nem volt hajlandó felhagyni a nikáb viselésével, így bírságot szabtak ki rá, Oussar pedig a bíróságnak azt mondta, a szabályozás miatt úgy döntött, inkább otthonában marad.

Belgiumban 2011 óta van érvényben a tiltás, melynek értelmében nyilvános helyen nem lehet az arc eltakarva úgy, hogy az illetőt ne lehessen azonosítani. Ennek megsértése pénzbírsággal, illetve legfeljebb hét napig tartó börtönbüntetéssel járhat.

Európában elsőként Franciaország tiltotta be az arcot takaró fátyol, a burka és a nikáb viselését közterületen. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2014-es ítéletében helybenhagyta a döntést, mondván, hogy az nem sérti a vallás szabad gyakorlását. A tilalmat később Bulgária és Svájc néhány régiója is bevezette. Ezekben az országokban – Belgiumhoz hasonlóan – 150 eurót kell fizetnie a törvényt megsértőnek.

Februárban Bajorországban is úgy döntöttek, betiltják a burka és nikáb viselését, és júniusban a teljes arc elfedésének tilalmát javasolta a norvég kormány az egyetemeken át minden oktatási intézményben. Januárban az osztrák kormánykoalíció állapodott meg abban, hogy betiltsa a teljes arcot elfedő fátyol viselését közterületeken Ausztriában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.