Nem védték meg a törököket Strasbourgban

A fideszes EP-képviselők csupán tartózkodtak a Törökországot elítélő állásfoglalástól.

2017. 07. 06. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha elkezdünk egy tárgyalást, azt tisztességesen végig kell vinni. Magyarország nem támogat semmilyen felfüggesztést, megszakítást, álláspontja szerint nagy történelmi megállapodást kell kötni Törökországgal.” Ezeket a szavakat Orbán Viktor mondta június 30-án Ankarában, mikor arról kérdezték, mi a véleménye az ország uniós csatlakozásáról.

Nem telt el azóta egy hét, és az Európai Parlamentben napirendre került az ügy: a csütörtöki strasbourgi plenáris ülésen a Törökországról szóló állásfoglalásról szavaztak. Ez az állásfoglalás nem bánik túl kesztyűs kézzel a törökökkel. Összhangban a 2016 novemberivel, ismét emlékeztet például arra, hogy be kell fagyasztani a csatlakozási tárgyalásokat, de Ankara szemére hányja a puccskísérlet utáni tisztogatást, a sajtószabadság sérülését, az ellenzék ellehetetlenítését, és a ciprusi konfliktus megoldatlanságát is. A fideszes EP-képviselők tehát máris próbatétel elé érkeztek: vajon a magyar kormányfő komolyan gondolta szavait, és kész kiállni Törökország mellett az Európai Unióban, vagy csak üres ígéreteket tett?

Nos, a szavazás alapján sem ez, sem az. Az állásfoglalást a képviselők 477 vokssal 64 ellenében, 97 tartózkodás mellett elfogadták. A fideszes képviselőket azonban nem az ellenzők – a 64-ek között még magyar sincsen –, hanem a tartózkodók között kell keresni. Szájer József kivételével (aki valószínűleg nem volt jelen), mindannyian úgy döntöttek, sem igent, sem nemet nem mondanak. Ezzel szembe mentek a frakciófegyelemmel is, hiszen a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt döntő többsége igennel voksolt, és csak kevesen voltak a „lázadók”. A döntés okairól megkérdeztük a képviselőket is, ám sajnos ezúttal sem kaptunk választ. Orbán Viktor ankarai kijelentései azonban minden bizonnyal szerepet játszhattak a szavazásnál, hiszen ha a tavaly novemberi állásfoglalás – amely már ugyancsak javasolta a csatlakozási tárgyalások befagyasztását – voksait vizsgáljuk meg, még nem volt ekkora a szigor: két fideszes képviselő (Erdős Norbert és Tőkés László) akkor még megszavazta a Törökországot kritizáló határozatot.

A teljesség kedvéért hozzátesszük, a független Morvai Krisztina, és a jobbikos Balczó Zotlán szintén tartózkodott. Az MSZP-s Szanyi Tibor, az LMP-s Meszerics Tamás (aki egyénként az állásfoglalás kidolgozásában is részt vett), a PM-es Jávor Benedek, a DK-s Niedermüller Péter támogatták az állásfoglalást. A jobbikos Kovács Béla, aki valószínűleg el sem utazott Strasbourgba, a DK-s Molnár Csaba és az MSZP-s Ujhelyi István nevét hiába kerestük a szavazók listáján.

No nem mintha az Európai Parlament döntésének olyan nagy jelentősége lenne. A határozat végrehajtása nem kötelező érvényű, csupán tanács, amely fokozza a nyomást az Európai Bizottságon és a tagállamokon. Gyakorlati következményei nincsenek, legfeljebb egy: biztosra vehető, hogy Törökország ismét dörgedelmesen kikéri magának a történteket. Binali Yildirim török kormányfő azonnal ki is jelentette: az EP döntése számukra semmis.

Az egész ügy körüli vita egyébként is sok hűhó semmiért. Bármit is mondjanak a felek – elsősorban belpolitikai üzenetként –, a török csatlakozás kérdése már eddig is be volt fagyva, a puccskísérlet, majd az alkotmánymódosítási népszavazás után pedig az a kevés esély is elszállt az olvadásra, ami eddig megvolt. Törökország 1987-ben adta be formálisan csatlakozási kérelmét az akkor még Európai Közösségbe, ám az azóta eltelt harminc év sem volt elég, hogy a folyamat végére érjenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.