Netanjahu bezáratná és kitiltaná az Al-Dzsazírát Izraelből

Az izraeli miniszterelnök szerint a dohai székhelyű televízió felelős a jeruzsálemi erőszakos cselekményekért.

MN
2017. 07. 27. 4:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán azt mondta, azon dolgozik, hogy bezárassa a katari központú Al-Dzsazíra televízió jeruzsálemi irodáját, mivel szerinte ez a tévé szította fel az izraeli fővárosban nemrég fellángolt erőszakos cselekményeket – írja az MTI.

Jeruzsálem az elmúlt évek egyik legfeszültebb időszakát éli át, amióta a palesztinok tüntetésekbe kezdtek a Mecsetek tere körül életbe léptetett fokozott izraeli biztonsági intézkedések ellen tiltakozva, s az események széles nyilvánosságot kaptak, egyebek közt az Al-Dzsazíra riportjai révén.

„Az Al-Dzsazíra-hálózat folytatja az erőszak szítását a Templomhegy körül – idézte a magyar állami hírügynökség Netanjahu a Facebookon közzétett héber nyelvű bejegyzését. – Több ízben is beszéltem az igazságszolgáltatási szervekkel, követelve, hogy zárják be az Al-Dzsazíra jeruzsálemi irodáját. Amennyiben ez jogértelmezési okokból nem történik meg, úgy mindent meg fogok tenni, hogy megalkossuk azt a jogszabályt, amely az Al-Dzsazíra Izraelből való kiutasításához szükséges.”

A katari központú tévéhálózat egyelőre nem reagált az izraeli kormányfő vádjaira.

Az MTI emlékeztet, az Al-Dzsazírát a szomszédos Egyiptomban betiltották, még 2014-ben, amikor stábjának három tagját hétévi börtönre ítélték, és bezárták a tévé kairói irodáját. Az elmúlt hetekben a Katar ellen szankciókat foganatosító arab országok vették be követeléseik közé, hogy Doha zárja be az arab világ szerte rendkívül népszerű, műholdas sugárzású tévéhálózatot.

A palesztin tüntetők és az izraeli biztonsági erők közötti jeruzsálemi összetűzések, amelyekben a múlt hét végén három izraeli és négy palesztin vesztette életét, aggodalmakat váltottak ki a nemzetközi közösségben. Izrael és a muzulmán országok viszonya az elmúlt napokban rendkívül feszültté vált azon biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatt, amelyeket a hatóságok Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terére vezető utakon állítottak fel egy rendőrök ellen két hete végrehajtott gyilkos támadást követően. A muzulmán vezetők a szent hely status quójának megsértésével vádolják Izraelt.

Közben napokkal a fémdetektoros kapuk és biztonsági kamerák kényszerű leszerelése után Izrael szerda éjjel újabb biztonsági eszközöket – kordonokat és egy fém felüljárót – távolított el a Mecsetek tere közeléből, eleget téve a muszlim tüntetők és vezetőik követeléseinek. A palesztin televízió híradása szerint az izraeli lépést palesztinok ezrei ünnepelték az utcákon csütörtökre virradó éjjel. Az emberek táncoltak örömükben, Allahot éltették, és tűzijátékokat gyújtottak.

Muszlim vezetők az újabb izraeli lépés láttán úgy nyilatkoztak, csütörtökön a nap folyamán fogják eldönteni, hogy a hívők visszatérhetnek-e a Mecsetek terére imádkozni, véget vetve ezzel a válságnak, amelyet Izrael a helyszínen tett engedményekkel remélt megoldani.

A zsidók által Templomhegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb imahelye, az Al-Aksza mecset, s a tér a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt a legszentebb helyük, a jeruzsálemi szentély. Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet, az Al-Aksza mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.