Nincs megállapodás Ciprus újraegyesítésében

Eredménytelenül ért véget a ciprusi konferencia – közölte António Guterres ENSZ-főtitkár péntek hajnalban.

MTI
2017. 07. 07. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nagy sajnálattal kell mondanom, hogy dacára a tárgyaló küldöttségek és különböző felek nagyon erős elkötelezettségének és erőfeszítésének (...) a ciprusi konferencia megállapodás nélkül ért véget\" – mondta Guterres a svájci Crans-Montana üdülőhelyen rendezett, péntek hajnalban kudarcba fulladt tárgyalásokat követő sajtókonferencián.

A világszervezet főtitkára csütörtökön érkezett a svájci városkába, hogy megállapodásra sarkallja a görög és a török ciprióták delegációit. Mike Pence amerikai alelnök telefonon sürgette a feleket, hogy „ragadják meg ezt a történelmi lehetőséget” a több mint négy évtizede tartó konfliktus rendezésére.

A konfliktus szereplői azonban képtelenek voltak a megegyezésre, így Guterres helyi idő szerint hajnali két órakor berekesztette – az értesülések szerint – kiabálással és drámával teli tanácskozást.

„Sajnos (...) nem volt lehetséges a megállapodás, a konferenciát pedig anélkül zártuk le, hogy megoldást találtunk volna erre a tragikus és hosszú ideje tartó problémára” – emelte ki az ENSZ-főtitkár. Hozzáfűzte ugyanakkor: „ez még nem jelenti azt, hogy ne lehessen más kezdeményezéseket életre hívni a Ciprus-probléma megoldására”.

Guterres nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy mi okozta a tárgyalások zátonyra futását, csak annyit mondott, hogy egy sor kérdésben még mindig széles szakadék tátong a két delegáció között.

A dpa német hírügynökség a görög ciprióták tárgyalódelegációjának köreire hivatkozva azt írta: a török fél mindvégig kitartott amellett, hogy a konfliktus rendezését követően is török csapatok állomásozzanak a szigeten. A görög küldöttség viszont az összes török katona fokozatos kivonását akarta elérni.

Ciprus 1960-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. A török hadsereg a görög ciprióták Athén által sugallt, rövid életű puccsára válaszul 1974-ben megszállta a sziget északi részét a török kisebbség jogainak védelmére hivatkozva. Az északon 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaságot Törökországon kívül más ország nem ismeri el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.