Phenjani „ajándékcsomag” a rakétakísérlet

Az újabb értékelések szerint sikeresebb volt az észak-koreai rakétateszt, mint először hitték.

Zord Gábor
2017. 07. 06. 7:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország és Kína határozott tiltakozását váltotta ki, hogy az Egyesült Államok kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását, amelyen Észak-Korea megbüntetését szeretnék elérni legutóbbi nagy hatótávolságú rakétával végzett kísérlete miatt. A BT-t szerdára, lapzártánk utánra hívták össze New Yorkban. Az amerikaiak és szövetségeseik haragját az váltotta ki, hogy a Phenjan által tesztelt rakétatechnika eddig nem látott paramétereket mutatott. Rövid idő alatt a nyugati elemzők is a lekicsinylés helyett arra jutottak, hogy az észak-koreaiaknak minden jel szerint jelentős haladást sikerült elérniük, ami egy valóban használható, nukleáris töltetet hordozni képes földrészközi, más néven interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) szolgálatba állítását illeti.

Észak-Korea kedden az ország nyugati részéből indította rakétáját, mely Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódhatott be a tengerbe, de erre egyelőre nincs bizonyíték.

A japán kormány korábban már közölte, hogy a rakéta, kilövése után negyven perccel, több száz – a dél-koreai hadsereg szerint 930 – kilométert megtéve csapódott a Japán-tengerbe. A kísérlet után néhány órával Phenjan közleményt adott ki, miszerint első ízben hajtott végre sikeres kísérletet nagy hatótávolságú, interkontinentális ballisztikus rakétával. A Hvaszong–14 típusú rakéta 39 perces repülése során 2802 kilométeres maximális magasságot ért el, és pontosan célba talált. Az észak-koreai állami média azt állította, hogy ezzel a rakétával Phenjan a világ bármely pontjára képes csapást mérni. Bár az amerikai források kezdetben közepes hatótávolságú rakétáról számoltak be, Rex Tillerson külügyminiszter közleményében megerősítette, hogy Észak-Korea valóban ICBM-et röptetett.

Szerdán a dél-koreai védelmi miniszter is megerősítette, hogy Észak-Korea ICBM-rakétával hajtott végre tesztet. Han Minku szerint Phenjannak még azt is bizonyítania kell, hogy a rakéta robbanófeje kibírja a visszatéréskor keletkező hétezer Celsius-fokos hőmérsékletet. A megfelelően erős, nagy hatótávolságú, többlépcsős rakéta megalkotása mellett ez ugyanis az ICBM-technológia kritikus eleme: a robbanófejet, így egy olyan összetett, érzékeny berendezést, mint egy nukleáris fegyver, vissza kell tudni hozni a földre az említett rendkívül mostoha körülmények, magas hőmérséklet és vibráció közepette, hogy aztán el is tudja végezni a „munkáját”.

Ha Phenjan valóban előáll egy ICBM-mel, az 7 évtizedes szembenállását Washingtonnal tényleg új alapokra helyezné. Hiszen míg az amerikaiak mindig is képesek voltak Észak-Korea teljes területét támadni, addig az északiak ez eddig csak a Dél-Koreában, vagy a környező vizeken és légterekben lévő amerikai katonákra mérhettek csapást. Ha be tudnának lőni Alaszkába, a Hawaii-szigetekre, esetleg Kaliforniába, akkor közvetlenül is nyomást tudnának gyakorolni a világ vezető nagyhatalmára, ami elviselhetetlen gondolat az amerikai elit számára.

Tillerson nem mellesleg leszögezte, hogy a phenjani „veszélyes rezsimet” támogatja és segíti bármely ország, amely ideiglenesen észak-koreai vendégmunkásokat fogad be, bármilyen gazdasági vagy katonai előnyökhöz juttatja Phenjant, vagy nem hajtja végre maradéktalanul a BT vonatkozó rendeleteit. Ezzel Kínának és Oroszországnak üzent. Donald Trump elnök a Twitteren csalódottságát fejezte ki Kína hozzáállása miatt

Válaszul az újabb rakétakísérletre az amerikai és a dél-koreai hadsereg szerdán ritkának nevezhető hadgyakorlatot hajtott végre Dél-Korea partjainál, harcászati-hadműveleti (tehát néhány száz kilométer) hatótávolságú Atacm (amerikai) és Hjunmu (dél-koreai) ballisztikus rakétarendszerekkel. A Pentagon ugyanakkor kijelentette: az alaszkai vagy kaliforniai bázisú GBI elfogórakétákkal el tudná hárítani a rakétákat.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerint országa nem fogja tárgyalóasztalnál megvitatni a kérdést, amíg az Egyesült Államok nem vet véget ellenséges politikájának. „A jenkiknek függetlenség napja alkalmából adott ajándékcsomagnak” nevezte a rakétakísérletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.