Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Románia tudja, hogy lopja magát Amerika szívébe

Patriot-rakéták, hadihajók, F–16-osok is szerepelnek a közel tízmilliárd eurós haderőfejlesztési csomagban.

2017. 07. 12. 16:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fennállása legnagyobb és legköltségesebb fejlesztésébe fog a román hadsereg, amely a légvédelmi rendszertől kezdve a hadihajókon át a páncélozott csapatszállítókig megannyi harci eszközzel kívánja felújítani felszerelését. Mihai Tudose román miniszterelnök szerdán többórás megbeszélést folytatott a haderőreform végrehajtásáról kormánya védelmi és gazdasági miniszterével, valamint a hadsereg vezérkari főnökével, miután az Egyesült Államok jóváhagyta Patriot típusú rakéták eladását Romániának. A washingtoni külügyi tárca és a védelmi minisztérium bejelentése szerint Bukarest négymilliárd dollár értékben vásárol Patriot lég- és rakétavédelmi rendszert, minderről Klaus Johannis román államfő június elején tett washingtoni látogatásakor állapodott meg Donald Trump amerikai elnökkel. Szintén tegnap egyeztetett a rakétavásárról Hans Klemm amerikai nagykövettel Adrian Tutuianu román védelmi miniszter; utóbbi szerint a hét rakétaüteg beszerzése jelentősen növeli Románia védelmi kapacitását, megerősíti a NATO keleti szárnyának védelmét, nem utolsósorban pedig elmélyíti a román–amerikai stratégiai partnerséget.

Nicolae Ciuca, a román hadsereg vezérkari főnöke idén áprilisban jelentette be, hogy Románia – Lengyelországhoz hasonlóan – Patriot-rakéták vásárlását tervezi az Egyesült Államoktól. Románia jelenleg nem rendelkezik korszerű légvédelmi rakétarendszerrel, 2004-ben Hollandiától vásárolt nyolc Hawk-üteget 213 rakétával, ezeket azonban csupán részben korszerűsítették, emellett még a hatvanas években gyártott Sz–75 Volhov-rakétákat birtokol. Noha a románoknak a francia többségű MBDA hadiipari vállalat is ajánlatot tett Aster-rakétái eladására, a román–amerikai stratégiai partnerség okán Bukarestben magától értetődik a tengerentúli fegyverüzlet nyélbe ütése. Sőt miután tavaly a dél-romániai Deveselun üzembe helyezték a NATO keretében megvalósult amerikai rakétapajzsot, Bukarest jelezte az amerikai kormánynak, hogy vásárolna egy repülőszázadnyi F–16-os vadászgépet. Megjegyzendő, hogy a haderőfejlesztés részeként Románia tavaly már vásárolt tizenkét használt, szintén amerikai gyártmányú F–16-ost Portugáliától, pedig a svédek is kínálták a Gripenjeiket.

Egyébként a román haderőreform azt követően fordult egyenesbe, hogy Trump felhívásának eleget téve Johannis elnök „kikövetelte” a bukaresti kormánynál: az ország már idén összterméke 2 százalékát fordítsa védelemre. A parlament által májusban elfogadott, 9,3 milliárd euróra rúgó haderőfejlesztési csomag értelmében a román hadsereg nemcsak rakétavédelmi rendszerrel és új vadászgépflottával izmosodik, nagybevásárlást terveznek páncélozott csapatszállítókból, katonai terepjárókból, hadihajókból is. Dacian Ciolos szakértői kormánya például már 2016-ban határozatot fogadott el négy holland hadihajó beszerzéséről, a balliberális kabinet azonban idén márciusban arra hivatkozva hatálytalanította az 1,6 milliárd eurós tranzakciót, hogy arra nem bólintott rá előzetesen a parlament. Megfigyelők szerint nem kizárt, hogy a visszalépés mögött az áll: Románia hadihajót is az Egyesült Államoktól készül vásárolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.