Soros-törvényt tervez az izraeli kormánypárt

Miután Netanjáhú visszavonatta a magyar plakátok elítélését, Izraelben is lesújtanak a belső ellenségre.

Lakner Dávid
2017. 07. 10. 19:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros-törvényt kíván benyújtani egy Benjámín Netanjáhú kormányfő pártjához, a Likudhoz tartozó izraeli képviselő – írta a Háárec. Mindezt azok után, hogy az izraeli kormány visszavonta a magyar plakátkampányt elítélő nagyköveti nyilatkozatot. A minisztérium egyben éles hangon bírálta Sorost, mondván, Izraelt rágalmazó szervezeteket pénzel.

Miki Zohar képviselő szerint az izraeli „Soros-törvény” néhány napon belül a knesszet elé kerülhet. Ebben megtiltanák, hogy bármely olyan személy támogasson izraeli szervezeteket, aki szerintük eközben Izrael-ellenes csoportokat is pénzel. Zohar, hogy még egyértelműbb legyen, hozzátette azt is, hogy szerinte Soros szélsőbaloldali szervezetekkel áll kapcsolatban.

Azonban hogy mit jelent az, hogy Izrael-ellenes csoport, egy olyan országban, amelyet folyamatos emberjogi bírálatok érnek a megszállt területeken való fellépéséért, nehéz kérdés. A jogvédők tapasztalata szerint semmi jót.

A Likud már tavaly elfogadott egy civil szervezeteket megbélyegző törvényt, amelyet sokan példaként említettek a magyar kormány idei civiltörvénye kapcsán. Bár most először a budapesti izraeli nagykövet elítélte a többek által antiszemitának gondolt Soros-féle plakátkampányt, Netanjáhúék gyorsan felsorakoztak inkább az Orbán-kormány mellé. 

Az izraeli ellenzék viszont szintén úgy véli, hogy Netanjáhúék csak az antiszemitizmust gerjesztik világszerte a sorosozással. 

Az izraeli miniszterelnök egyébként július 18-án érkezik Budapestre. Ezt nagy készülődés előzi meg, miután izraeli kormányfő már harminc éve nem járt Magyarországon. 

Ismeretes, hogy Netanjáhú pártja, a Likud és a Fidesz között egyre szorosabb kapcsolat fedezhető fel. Ezek közül csak az egyik Arthur Finkelstein amerikai kampánytanácsadó „munkássága”, aki a negatív, lejárató kampányok tervezésével tett szert kétséges világhírnévre. Mindkét párt olyan fordulatot hajtott végre a belpolitikában, amelyet sokan „illiberális”-ként jellemeznek, és mindketten az erős állam kultuszát tették meg politikájuk sarokkövének. Mindeközben kérdéses, hogy Netanjáhú érdekelt-e bármilyen szinten az izraeli–palesztin békefolyamatban: továbbra is tart az izraeli telepek bővítése, a palesztinok jogfosztása ellen pedig épp azok a civil szervezetek emelik fel leghatározottabban a szavukat, amelyeket az izraeli kormányzat most újabb törvénnyel igyekszik karanténba zárni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.