Székelyföldi „medvetánc”: részsikert arattak a Bukarestben tüntető gazdák

„Medvét az erdőbe, ne hozzánk a csűrbe!” Székelyföldön megelégelték a vadak garázdálkodását.

2017. 07. 05. 13:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félsikert értek el a medvék által elkövetett támadások miatt Bukarestben tüntető székelyek: a román hatóságok idén országos szinten 175 nagyragadozó kilövését engedélyezik. Szerdán több mint félezer, elsősorban székelyföldi megyékből érkezett gazda tiltakozott az elszaporodott vadkárok miatt kialakult helyzet ellen a román környezetvédelmi minisztérium fővárosi székhelye előtt. Jól tükrözi az országban tapasztalható felháborodást, hogy polgármesterek, közbirtokossági vezetők, vadásztársulatok képviselői is csatlakoztak a tüntetéshez, amelyen részt vett Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megye közgyűlésének elnöke is. Többek között a következő feliratot lehetett olvasni a demonstrálók transzparensein: „Medvét az erdőbe, ne hozzánk a csűrbe!” Többen a medvék által széttépett háziállatok fotóival adtak nyomatékot felháborodásuknak, ugyanakkor olyanok is részt vettek a tüntetésen, akik maradandó egészségkárosodást szenvedtek a vadállattal való találkozás során.

A megmozdulást és a környezetvédelmi miniszterrel való megbeszélést a gyakori medvetámadások és a megnövekedett vadkárok miatt kezdeményezték a székelyföldiek, a régióban ugyanis szinte mindennaposak a medvék által elkövetett támadások, ezért sürgős megoldásra van szükség. A nagyvadak rengeteg kárt tesznek a falusi gazdaságokban, ugyanakkor immár az emberek életére is veszélyt jelentenek: az elmúlt hetekben Hargita megyében több pásztort is súlyosan megsebesítettek a településekre naponta bejáró állatok.

Kovászna megyében ugyanakkor már csaknem kétszer annyi – mintegy 1300 – medve él, mint amennyit a térség el tudna tartani,

tavaly óta a megyei környezetvédelmi ügynökségnél közel 200 esetben jelentettek medvék által okozott károkat, a megyei kórházban pedig hat olyan sérültet kellett ellátni, akiket a nagyragadozó támadott meg. A lakosság körében főleg amiatt lett úrrá a pánik, hogy a medvék rendszeresen ellátogatnak a nagyobb településekre is, a Tusványosként közismert szabadegyetemnek és diáktábornak otthont adó Tusnádfürdő központjában például nemrég fényes nappal sétált egy anyamedve a bocsaival.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke Bukarestben elmondta, a helyzet tarthatatlan, naponta több medvetámadás történik. „Számos megelőző intézkedésre van szükség, elengedhetetlen, hogy engedélyezzék a veszélyes egyedek kilövését.

A medvék elszállítása láthatóan nem hozott megoldást, a vadak visszatértek. Hargita megye erdőiben jelenleg mintegy 1200 egyed van, de 400–500-at bírnak el, egyensúlyban kell tartani a medvepopulációt”

– közölte a politikus.

Romániában él a mintegy 17 ezer példányt számláló európai állomány negyven százaléka, ezen belül a kárpáti barnamedvék háromnegyede. Számuk hozzávetőlegesen hat- és nyolcezer között mozog, viszont sokak szerint tízezernél is több a medve az országban. A román környezetvédelmi minisztérium tavaly novemberben felfüggesztette a nagyvadak kilövési kvótájára vonatkozó rendelet kibocsátását – és így a medvék, farkasok, hiúzok és vadmacskák trófeavadászatát is –, miután érdek-összefonódással és visszaéléssel gyanúsították meg azokat a szakértőket, akik a kvótákat megalapozó tanulmányt évről évre elkészítik, közöttük ugyanis számos vadász is van.

A székelyföldi tüntetők képviselőivel folytatott szerdai megbeszélést követően Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter bejelentette: augusztus 15-éig rendeletet bocsát ki az idei év második felére érvényes kilövési keretről, ennek alapján

lehetővé válik 175 veszélyessé vált medve kilövése.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke „részsikernek” nevezte a tárgyalások eredményét. Hozzátette, felvetették a vadak által okozott károk megtérítését is, mivel Romániában jelenleg nagyon nehézkes az eljárás és a kifizetések sokat késnek. „Ez az emberek megélhetését jelenti. A miniszter megígérte, hogy ennek is alaposabban utána fog nézni” – részletezte a háromszéki tanácselnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.