A többség a helyükön hagyná a konföderációs emlékműveket

Egy felmérés azt mutatja, hogy az emlékműveket politikai preferenciák és bőrszín szerint ítélik meg.

MN
2017. 08. 22. 5:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikaiak többsége ellenzi a konföderációs emlékművel eltávolítását – derül ki a Reuters hírügynökség által megrendelt közvélemény-kutatásból. Az augusztus 18. és 21. közt készült felmérés azt mutatja: a megkérdezettek 51 százaléka szerint az 1861–1865-ös polgárháborúban a déli oldalon harcolóknak emléket állító szobroknak a helyükön, a köztereken kellene maradniuk. 27 százalék szerint el kellene távolítani mindet, míg 19 százalék nem tudja, mi legyen velük.

A konföderációs emlékművek az után kerültek ismét az érdeklődés középpontjába, hogy a virginiai Charlottesville-ben halálos áldozatot is követelt a Robert E. Lee tábornok, déli főparancsnok szobrának tervezett eltávolítása miatt kitört zavargás. Fehér nacionalista, fajvédő csoportok szerveztek tüntetés a szobor védelmére, akik összecsaptak az ellentüntetőkkel. Egy, a fehér nacionalistákkal tüntető fiatalember autójával az ellentüntetők közé hajtott, és halálra gázolt egy nőt.

A konföderációs emlékműveket már korábban elkezdték eltávolítani az amerikai városok köztereiről, és ez a charlottesville-i események után is folytatódik. Sőt, az észak-karolinai Durham városában a tüntető tömeg maga döntötte le a megyei bíróság előtt álló konföderációs katona szobrát. A szobrok eltávolítását szorgalmazók szerint az emlékművek a rabszolgatartók emlékét őrzik, és a fehér felsőbbrendűséget hirdetik. Az ellenzők szerint viszont az amerikai történelmi örökség részei.

Az Ipsos által végzett felmérés eredménye azt mutatja, hogy az emlékművek kérdése élesen megosztja az amerikai társadalmat, a törésvonalak politikai preferenciák és bőrszín szerint is kirajzolódnak. A charlottesville-i eseményekkel kapcsolatban a megkérdezettek 31 százaléka nagyjából Donald Trump elnök nézeteit, azaz a fajvédőket és a baloldali ellentüntetőket is hibásnak tartja. 28 százalék a fehér nacionalistákat hibáztatja, 10 százalék az ellentüntetőket, míg 32 százalék nem tudja megítélni a felelősséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.