Beperelték a Trump-kormányt a transzneműek hadseregből való kitiltása miatt

Szerintük a Twitteren bejelentett tiltás összeegyeztethetetlen az amerikai alkotmánnyal a nemi megkülönböztetés miatt.

MN
2017. 08. 28. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban működő American Civil Liberties Union (ACLU) pert indít Donald Trump kormányával szemben a transzneműeket a hadsereg állományából kitiltó rendelet miatt – írja az Independent.

Az emberi jogi szervezet szerint a Donald Trump által a Twitteren bejelentett tiltás összeegyeztethetetlen az amerikai alkotmánnyal a nemi megkülönböztetés miatt, sztereotípiákra épül, valamint sérti a transznemű emberek méltóságát. A transzneműek szolgálatkészségük és bátorságuk miatt többet érdemelnek a hadsereg főparancsnokától –véli Joshua Block, az ACLU jogásza.

Az Independent felidézi, hogy Trump a bejelentése előtt nem egyeztetett a Pentagonnal. A lépés ellentétes a korábbi Obama-kormányéval, amely pont kinyitotta a kapukat a transzneműek előtt.

Donald Trump rendelete a múlt héten lépett hatályba, azóta a hadseregnek vizsgálnia kell, hogy a jelentkezők transzneműek-e, és el kell utasítania azokat, akikről kiderül a jelenleg nem kívánatos nemi identitásuk. Ezenkívül listáznia kell a már állományba vett transzneműeket. A Fehér Ház hivatala egyelőre nem határozta meg, hogy mi fog történni azokkal, akik jelenleg az állomány részét képezik. Az ACLU a most induló perben öt érintett transzneműt képvisel majd.

A Lambda Legal jogvédő szervezet szerint jelenleg 15 ezer transznemű szolgálhat az amerikai hadseregben. A veteránok között 134 ezerre teszik a transzneműek számát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.