Brexit: a báránybordák már rendben vannak, minden más nyitott kérdés

Az élelmiszer-importkvótákról már sikerült megegyezni, egyébként még arról tárgyalnak, miről tárgyaljanak.

MN
2017. 08. 28. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig egyetlen kérdésben látszik előrelépés a Nagy-Britannia kilépéséről folytatott EU-s tárgyalásokon: szakértői szinten legalábbis megszületett a megállapodás az élelmiszer-importkvótákról. Ez azért is meglepő, mert nem illeszkedik a korábban Michel Barnier főtárgyaló által megszabott menetrendbe, amely szerint a kilépési tárgyalásoknak folyniuk kellene: először az elválásról kellene megegyezni, utána az EU és az Egyesült Királyság későbbi kapcsolatairól.

A Politico.eu szerint a bárányborda esete tökéletesen illusztrálja az egész brexitproblémát: az úgynevezett vámkontingensek azt jelentik, hogy egyes, jellemzően mezőgazdasági termékeket – húst, cukrot, gabonát – bizonyos mennyiségig kedvezményes vámmal lehet behozni az Európai Unióba. Az EU országai például jelenleg évente 230 ezer tonna új-zélandi bárányhúst importálnak kedvezményes kvótával, ennek 40 százalékát Nagy-Britanniába.

Ha Brüsszel a teljes kvótát felosztja a maradék huszonhét tagállam közt, tönkreteszi a saját juhtenyésztőit, ha lecsökkenti, akkor a nagy termelők tesznek panaszt a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO), hogy rontják a piacra jutási esélyeiket. A megoldás csak az lehet, ha a kvótát elosztják, vagyis a britek magukkal viszik a kontingens egy részét. Most úgy néz ki, sikerült megegyezni, és a héten formálisan is a WTO elé terjesztik a megállapodás tervezetét.

Valószínűleg a báránybordakvóta volt a legegyszerűbb része az egész brexittárgyalásoknak, amelyek kedden és szerdán folytatódnak Brüsszelben, Michel Barnier és David Davis brit főtárgyaló részvételével. A brit fél hivatalosan is ismertetni fogja a javaslatait az ír–északír határ ellenőrzéséről – illetve nyitva hagyásáról –, illetve az általuk javasolt ideiglenes vámunióról.

Az EU delegációja szinte biztosan ragaszkodni fog a menetrendhez, amely szerint előbb az elválásról – és főleg annak pénzügyi vonatkozásairól, az úgynevezett brexitszámláról – állapodjanak meg. A brit fél viszont azt sürgeti, hogy használják a képzelőerejüket, és beszéljenek arról, hogyan nézzen ki az EU és Nagy-Britannia kapcsolata a jövőben, a brexit után.

Elvileg ugyan mindenki a gyors megoldásban érdekelt, de a briteknek sürgősebb a megállapodás, részben belpolitikai okokból, részben azért, mert a megállapodás nélkül, 2019-ben beköszöntő kilépés hatalmas károkat okozna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.