A brexit után is nyitott határ lenne Észak-Írország és Írország között

A brit kormányfő állítólag saját „schengeni övezet” létrehozását javasolja az EU-tag Írországnak.

MTI
2017. 08. 16. 5:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány szerint az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépését, vagyis a brexitet követően sem lesz szükség határellenőrzésekre az uniós tagállam Írország és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország között – derül ki a londoni kabinet álláspontját ismertető, szerdán közzétett dokumentumból.

A Nagy-Britannia uniós kiválásáról folytatott tárgyalásokhoz készült iratot a brexitügyi minisztérium hozta nyilvánosságra. A dokumentum szerint az Írország és Észak-Írország közötti határon Nagy-Britannia zökkenőmentes határforgalmat szeretne „határátkelőhelyek és fizikai határ-infrastruktúra” nélkül.

London ebből a célból az Európai Unióval kötne egy vámunióról szóló megállapodást, amely szükségtelenné tenné a határellenőrzéseket az Ír-szigeten. A brit és az ír állampolgárok pedig továbbra is szabadon mozoghatnának az Egyesült Királyság és Írország között. Ugyanakkor egyelőre nem derült ki, London hogyan ellenőrizné más állampolgárok beutazását.

A határellenőrzés a brexittárgyalások egyik kiemelt kérdése. Csaknem 30 ezren kelnek át nap mint nap az Ír Köztársaság és Észak-Írország között húzódó, 500 kilométer hosszú határon vám- és iratellenőrzés nélkül.

Az Egyesült Királyság és Írország ugyan nem tagja az EU belső határellenőrzését lebontó schengeni övezetnek, de már évtizedekkel ezelőtt kétoldalú megállapodást kötött, amelynek alapján a két ország között gyakorlatilag megszűnt a határellenőrzés.

Európai uniós tagságának megszűnésével együtt az Egyesült Királyság távozik a vámunióból és az EU egységes belső piacáról is. Ez viszont aggályokat keltett az északír konfliktus esetleges újbóli fellángolását illetően, ugyanis az 1998-as nagypénteki rendezési egyezség fontos elemének számít az Ír-sziget mindkét felének uniós tagsága és a szabad határforgalom.

A The Sunday Telegraph című lap vasárnap közölte: Theresa May brit kormányfő arra készül, hogy saját „schengeni övezet” létrehozását javasolja Írországnak a brexit után. Az újság értesülései szerint ezzel a kilépést követően az ír állampolgároknak „gyakorlatilag szélesebb jogaik lesznek, mint az EU többi állampolgárának”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.