Dúl a mexikói bandaháború a Köpcös utódlásáért

A drogkartellek lemásolták az amerikai modellt, és ugyanúgy működnek, mint a multinacionális vállalatok.

2017. 08. 30. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sinaloai kartell vezetőjét, a Köpcösként ismert Joaquín Archivaldo Guzmán Loerát tavaly júliusban fogták el harmadszorra, majd egy nappal Donald Trump elnöki beiktatása előtt, január 19-én adták ki az Egyesült Államoknak. Amióta a Köpcös a hatóságok kezére került, a kartelltagok Mexikó harminckét szövetségi államából harmincban ölik egymást, továbbá a velük szembeszálló fegyveres erők tagjait. Egy nagy nyertese van a sinaloaiak meggyengülésének: a viszonylag új drogkartell, a 10 éve alakult Jaliscói Új Nemzedék már legalább tizennégy államban erősebb a kisebb vagy meggyengült vetélytársaknál, vagyis például a Templomos Lovagoknál, a Tijuanánál, az Öböl- és a Juárez-kartelleknél, valamint a Zétáknál. Sőt augusztus elején le kellett számolni egy mítosszal, mert már a mexikói főváros idegenforgalmi szempontból érzékeny területeit sem kímélik a kartellek bérgyilkosai.

Alapvetően két tábor között zajlik az utódlási harc – erről szakértők és elemzők nyilatkoztak a BBC spanyol világszolgálatának. A Köpcös két fia, Jesús Alfredo és Iván Archivaldo számíthat nagybátyjuk, Aureliano (El Guano) Guzmán Loera, valamint Ismael (El Mayo) Zambada, azaz a Köpcös távollétében a legtekintélyesebb alvezér támogatására. Amikor azonban megölték a Köpcös családjának több barátját, köztük feleségének a testvérét (Idalia Romelia Salazart), sőt még a bukott bandavezér édesanyját is támadás érte, a kartellen belül úgy gondolta a pénzbehajtásért felelős Dámaso López Núnez, vagyis a „Diplomás”, hogy a két fiú meggyengült.

Amikor januárban a Köpcöst kiadták az Egyesült Államoknak, a kialakult két tábor – vagyis a Köpcös két fia, valamint a Diplomás és az ő fia, a „Kis Diplomás” – között a viszony csak még tovább mérgesedett. A szemben álló felek között akkor békéltető tárgyalás helyett tűzpárbajra került sor, ez pedig elindította a közös leszámolásokat, amely folyamat a sajtó szerint egyre inkább hasonlít polgár-, mint bandaháborúhoz.

A mostani állapotokat látva szinte hihetetlen belegondolni, de 1980-ban még egy kartell sem létezett Mexikóban, napjainkban viszont már kilenc jelentősebb, jobban mondva „egykor szebb napokat” látott drogbanda működik. 1989-ben fogták el a Főnökök főnökét, a már nem létező gudalajarai kartell vezetőjét, Félix Gallardót. A minap nem kevesebb mint 37 év börtönre ítélt drogbáró elfogása után két táborra szakadt a kartellje, és ma már ezek a kartellek ölik a másikat, vagy éppen tartják rettegésben a lakosokat. Ma már nagyon is úgy tűnik, Mexikó egyedül nem bír az országban, sőt az északi szomszédban is tartósan berendezkedett kartellekkel, ez az állapot pedig még a Fehér Házban is egyre nagyobb fejtörést okoz. Ez részben amiatt alakult így, mert a drogkartellek mára lemásolták az amerikai modellt, és ugyanúgy működnek, mint a multinacionális vállalatok – több országban tevékenykednek egyszerre, miközben profitéhségükkel csak a brutalitásuk vetekedhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.