Egyévnyi eső esett néhány nap alatt Houstonban, és még nincs vége

Már heten meghaltak, tízezreket kellett kitelepíteni, és százezrek vannak áram nélkül Dél-Texasban.

MN
2017. 08. 29. 5:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig 750 milliméternyi eső esett a texasi Houston városában, amióta pénteken partot ért a Harvey névre keresztelt hurrikán. Ez nagyjából a felső határa annak a csapadéknak, amennyi Magyarországon egy év alatt esik, de az előrejelzések szerint még nincs vége az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városa és Dél-Texas megpróbáltatásainak, hiszen a csapadék mennyisége még megduplázódhat.

A város egyik folyója, a Brazos vízszintje várhatóan 18 méteren tetőzik majd. A másik folyó, a San Jacinto várhatóan elborítja a felette elhaladó autópályát is. A hadsereg mérnöki hadteste bejelentette, hogy vizet kell leengedniük a Houstonhoz közeli víztározókból, így várhatóan ez is növelni fogja a várost elöntő ár szintjét.

 

Az áradásokban már legalább hét ember meghalt, és további tízezrek kényszerültek elhagyni az otthonukat. A nemzeti gárda, a rendőrség, a mentőalakulatok és civilek is helikopterekkel, hajókkal és teherautókkal mentik az embereket. Csak a parti őrség helikopterei már háromezer lakót mentettek ki a házak tetejéről. A reptereket és az autópályákat lezárták, a kórházakat már a hétvégén evakuálták. Legalább 267 ezer háztartásban nincs áram.

Donald Trump amerikai elnök állítólag még kedden a térségbe látogat. Az elnök gyors szövetségi intézkedéseket ígért a mentésre és a helyreállításra, de kérdéses, hogy erre lesz-e forrás. Korábban jelentős, több milliárd dolláros katasztrófavédelmi alapot hoztak létre, de a pénz felett a kongresszus rendelkezik, amely a jövő héten tér vissza a nyári szabadságról, akkor kezdődhetnek az egyeztetések az elnöki adminisztrációval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.