Ellenzéki vezetőket hurcoltak el otthonukból Venezuelában

Ismeretlen helyre szállították Leopoldo Lópezt és Antonio Ledezmát.

MTI
2017. 08. 01. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ledezma korábban a venezuelai főváros polgármestere volt, López pedig a Népakarat nevű jobboldali ellenzéki párt alapítója.

A hozzátartozók szerint mostantól Nicolás Maduro venezuelai elnök felel a politikusok sorsáért.

„Otthonából hurcolták el Leopoldót. Nem tudjuk, hol van” – írta a Twitteren López felesége, Lilian Tintori. Az asszony egy videót is megosztott, amelyen látható, hogy a Sebin ügynökei autóba tuszkolják az ellenzéki politikust.

Ledezma elfogásáról is nyilvánosságra hoztak képeket.

„Azért vitték el Leopoldo Lópezt és Ledezmát, hogy megfélemlítsenek és demoralizáljanak minket” – vélekedett Freddy Guevara ellenzéki képviselő.

A helyi tájékoztatási minisztérium nem kommentálta a történteket.

López három évig börtönben raboskodott a 2014-es utcai tüntetésekben játszott szerepéért, majd július elején házi őrizetbe helyezték. Ezt az intézkedést sokan a belpolitikai viszály rendezése irányába tett előrelépésként értékelték. A másként gondolkodó politikus ügyvédje, Juan Gutiérrez a Twitter közösségi portálon azt írta: „Nincs jogi alapja a házi őrizetre vonatkozó döntés visszavonásának.”

Ledezma 2015 óta volt házi őrizetben, korábban őt is bebörtönözték, mert a vád szerint államcsínnyel meg akarta buktatni Nicolás Maduro államfőt.

Az elmúlt napokban mindkét ellenzéki vezető felszólította a venezuelaiakat, hogy csatlakozzanak a vasárnap megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlés elleni tüntetésekhez. Az ellenzék bojkottálta a szavazást, és a nemzetközi közösség jelentős része is a demokrácia elleni lépésként értékelte a Maduro híveiből álló, 545 fős testület létrehozását.

Catherine Ray, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője kedden brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az EU illetékesei szerint a venezuelai ellenzékiek elhurcolása „egyértelműen rossz irányba tett lépés”, amely a feszültségek fokozódásához vezethet. Kijelentette: az unió követeli, hogy a venezuelai vezetés szolgáljon több információval a fogvatartottak helyzetéről. Aláhúzta, hogy a kormány feladata az intézményekbe vetett bizalom helyreállítása a feszültség csökkentése érdekében, továbbá az, hogy megteremtse a békét hozó, hatékony tárgyalások lehetőségét. Az Európai Unió továbbra is arra kéri a szemben álló feleket, hogy tartózkodjanak az erőszak minden formájától – hangsúlyozta a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.