ENSZ-szankciók: Phenjan „ezerszeres bosszút” emlegetett

Közölték, hogy a büntetőintézkedések sértik Észak-Korea szuverenitását.

MN
2017. 08. 07. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ legújabb büntetőintézkedései súlyosan sértik Észak-Korea szuverenitását, és Phenjan mindaddig nem hajlandó tárgyalni atomprogramjáról, míg az Egyesült Államok ellenséges politikát folytat vele szemben – reagált hétfőn Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott újabb szankciókra.

Az észak-koreai állami hírügynökségben megjelent közleményben a kommunista diktatúra „tisztességes választ” ígért a szankciókra, és figyelmeztette a washingtoni kormányt, ne gondolja, hogy biztonságban van a Csendes-óceán túlsó partján. A közleményben „ezerszeres bosszút” emlegettek, de azt nem részletezték, konkrétan milyen válaszlépést terveznek. Hozzátették: azokkal az országokkal is „el fognak számolni”, amelyek „összejátszottak az Egyesült Államokkal” – írja az MTI.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagja szombaton egyhangúlag elfogadott határozattal újabb szigorú büntetőintézkedésekkel sújtotta Észak-Koreát nukleáris és rakétaprogramja miatt.

A szankció nyomán Phenjan évi egymilliárd dollárnyi (több mint 255 milliárd forintnyi) exportbevételtől eshet el. A fenti lépéseken kívül utazási tilalommal és vagyonuk befagyasztásával sújtottak kilenc, a bankszektorban és a hadiiparban tevékenykedő észak-koreai magánszemélyt, illetve zárolták négy észak-koreai vállalat – köztük két bank és egy biztosító – vagyonát.

A határozat egyúttal megtiltja a külföldi cégeknek, hogy közös vállalatokat hozzanak létre észak-koreai partnerekkel, illetve elrendelte a már létező társaságokba való befektetések leállítását.

A 2371-es határozat 2006 óta a nyolcadik a maga nemében. A Biztonsági Tanács legutóbb júniusban fokozta a nyomást Észak-Koreán, de Phenjant eddig nem sikerült megfékezni. Donald Trump amerikai elnök januári beiktatása óta a szombaton elfogadottak voltak az első BT-szankciók, amelyeket amerikai kezdeményezésre léptettek életbe Észak-Koreával szemben.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Japán hétfőn az MTI beszámolója szerint közös közleményében sürgette, hogy a nemzetközi közösség helyezze nyomás alá Észak-Koreát annak érdekében, hogy az letérjen a „fenyegetés és a provokáció útjáról”. A három szövetséges diplomáciai és gazdasági eszközök segítségével reméli tárgyalóasztalhoz kényszeríteni Phenjant.

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) ötvenedik, Manilában tartott külügyminiszteri tanácskozása alkalmával kiadott közleményben a három ország felhívta a figyelmet, hogy szigorúan be kell tartani az Észak-Koreát sújtó új szankciókat. Hangoztatták, hogy elkötelezettek a büntetőintézkedéseket illetően, és segítséget nyújtanak életbe léptetésükhöz.

A három országhoz Dél-Korea is csatlakozott. A szöuli külügyminisztérium sajtóközleményében hangsúlyozta: Phenjan múlt hónapban végrehajtott két interkontinentális ballisztikusrakéta-kísérlete jelentős haladást jelez a nukleáris és rakétaprogramban. A tárca hozzátette: Szöul, Tokió és Washington szoros együttműködésre tett ígéretet azért, hogy a nemzetközi közösség betartsa az új szankciókat. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.