Haitin bűncselekmény lesz a melegházasság

Az is börtönbüntetésre számíthat, aki „homoszexualitásra buzdít”, bármit is jelentsen ez.

MTI
2017. 08. 03. 5:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta szerdán Haiti szenátusa azt a törvényjavaslatot, amely bűncselekménnyé nyilvánítja az azonos neműek házasságát és a homoszexualitás „népszerűsítését” az országban. A jogszabály három év letöltendő börtönbüntetést és mintegy kétmillió forintnak megfelelő pénzbüntetést helyez kilátásba azok számára, akik „tettesként, társtettesként vagy bűntársként” melegházasság elkövetőivé válnak.

Youri Latortue, a szenátus elnöke szerint minden szenátor ellenzi az azonos neműek házasságát, és bár jóllehet Haiti az alkotmány értelmében világi állam, mégiscsak a vallásos emberek vannak többségben. „Egy országnak ragaszkodnia kell az értékeihez és a hagyományaihoz. Külföldön ezt nem mindenki gondolja így, de mi itt, Haitin így vélekedünk” – magyarázta Latortue. Haitin az emberek többsége úgy véli, hogy a homoszexualitás „csak Nyugaton bevett gyakorlat”.

A melegházasság kriminalizálása megerősíti a polgári törvénykönyv előírásait, mely szerint házasságot egy férfi és egy nő köthet. Emellett új szabályozás a szigetországban, hogy az elfogadott jogszabály megtiltja a „homoszexualitást támogató minden megnyilvánulást és az erre való buzdítást”.

A törvény homályos megfogalmazása bevallottan aggasztja a haiti meleg közösséget. A törvény szerint csak a rendőrség és a bíróságok járhatnak el ilyen ügyekben, de az országban hivatalosan is bejegyzett két melegjogi szervezet naponta kap bejelentéseket támadásokról, a melegek sértegetéséről vagy megfenyegetéséről.

„Ez a megfogalmazás tiszta politika, és a politikusok nagyon jól tudják, hogy ez csak erőszakot és előítéletet fog szülni” – foglalt állást a kérdésben Charlot Jeudy, a Kouraj (kreol nyelven Bátorság) nevű melegjogi szervezet elnöke.

A szenátus után a javaslat a képviselőház elé kerül, ahol ugyan még nem tűzték napirendre a vitát, szinte kétség sem fér ahhoz, hogy a javaslatot az alsóház is el fogja fogadni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.