Houston fellélegezhet: a Harvey továbbállt

A trópusi viharrá szelídült Harvey keletebbre húzódott. Louisianában evakuálják a lakosságot.

MN
2017. 08. 30. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt napig tartó szakadatlan esőt követően végre fellélegezhettek a houstoniak: szerda reggel napsütésre ébredhettek, az eső alábbhagyott. A Harvey továbbállt, de Texas legnagyobb városában most a helyreállításé és az újjáépítésé a főszerep. A károk felmérése még hetekig eltarthat.

A trópusi viharrá szelídült Harvey soha nem látott mennyiségű csapadékot zúdított Texasra az elmúlt napokban. Houston utcáin derékig érő víz hömpölygött, kiáradtak a folyók, ráadásul szerdán ismét lecsapott a hurrikán: az állam délkeleti területei mellett nem kímélte a szomszédos Louisianát sem, melynek nyugati megyéiben kötelező evakuálást rendeltek el. A parti őrség helikopterei és hajói készen állnak a mentésre, amint az időjárás lehetővé teszi.

Egyelőre ellentmondásos adatok érkeztek a halottak számáról, egyes hírek szerint harmincan, mások szerint tizennyolcan haltak meg a katasztrófa sújtotta Texasban. Art Acevedo houstoni rendőrfőnök könnyes szemmel mondta el, hogy egyik munkatársa, a hatvanéves Steve Perez éppen menteni indult, amikor elsodorta az áradat és már csak a holttestét tudták kiemelni.

Az MTI beszámolója szerint egy családot az idős szülőkkel és négy gyermekükkel együtt sodort el az áradat még kedden. Késő este a lakásában lévő másfél méteres vízben találtak rá a segélymunkások egy magányosan élő, nyolcvankilenc esztendős mozgássérült asszonyra, aki belefulladt az otthonát elárasztó vízbe.

Houstonban és környékén kedden egész nap megállás nélkül zuhogott az eső, a Szövetségi Katasztrófaelhárítási Hivatal (FEMA) szakemberei szerint egy-másfél méteres víz áll az utcákon. Texas legnagyobb városának majdnem egyharmada víz alá került. A város nyugati szélén két víztározó csordult túl, az egyik teljesen elárasztott egy háromezer otthonból álló negyedet. Sürgősen kellett menteni az embereket egy másik negyedben is, ahol vegyi üzem van, és a terjengő kellemetlen szagból ítélve veszélyes anyagok kerülhettek a sebesen rohanó áradatba. Az olajfinomítók mindegyikét lezárták, az ExxonMobil kedd este bejelentette, hogy a vihar két finomítójában is komoly károkat okozott. A Houstontól nem messze lévő két atomerőmű azonban, a társaság szóvivőjének közlése szerint, a vihar ellenére is teljes erővel működik.

A várostól keletre Arkema vegyi üzem vezérigazgatója, Richard Rowe szerdán bejelentette: a vállalat vezetése azzal számol, hogy az üzemben pár napon belül tűzvész vagy robbanás várható, a szakemberek ezt nem is tudják megakadályozni. A szerves vegyületeket gyártó üzemet ugyanis teljesen elöntötte az esővíz és az ár, a gyár területén csaknem kétméteres a víz.

A texasi nagyvárosban és környékén a mentők háztömbről háztömbre jártak, igyekeztek módszeresen átfésülni a negyedeket. Még mindig nem tudják pontosan, hogy hányan rekedhettek a víz fogságában.

„Az egész város víz alatt van, de jövünk” – írta ki Facebook oldalára a Houstontól mintegy 137 kilométerre keletre fekvő Port Arthur polgármestere, Derrick Freeman szerda reggel, miután a Harvey ott is lecsapott. A városvezető mindenkit arra kért, hogy húzódjon magasabban fekvő területre. Port Arthurban szakadatlanul esik az eső, a hömpölygő víz elárasztott egy olyan központot is, amelyet menedékhelynek jelöltek ki.

Keletebbre sem egyszerűbb a helyzet, bár némi reményre adhat okot a meteorológusok előrejelzése, miszerint ahogy a vihar északkeletre vonul, lecsendesedik. Louisiana államra napra pontosan tizenkét évvel a Katrina hurrikán után csapott le a Harvey. Az eső szakadatlanul zuhog, és az állam délnyugati vidékein szombat óta tartó áradásokban szintén mentik az embereket.

New Orleansban bezárták az iskolákat és a főbb intézményeket is, egy hétig tartó tanítási szünetet rendeltek el. Mitch Landrieu polgármester kedd délután felszólította a helybélieket, hogy maradjanak otthonukban, ne menjenek ki az utcákra az óriási esőzés és az áradások miatt.

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója közben menedékhelyeket nyitott, ahová várják a Texasban bajba kerülteket is.

Kedden Donald Trump amerikai elnök a katasztrófa sújtotta Texasba utazott, a Corpus Christiben Greg Abbott texasi kormányzóval tartott találkozón a kormány teljes támogatását ígérte a Harvey által megtépázott szövetségi államoknak. Helyi idő szerint szerda délelőtt pedig Twitter-bejegyzésben fejezte ki együttérzését a katasztrófa sújtotta vidékek áldozatainak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.