A katasztrófa sújtotta Texasba utazott Trump

Az amerikai elnök teljes támogatást ígért a trópusi vihar által megtépázott szövetségi államoknak.

MTI
2017. 08. 29. 19:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A város tűzoltóságán tartott megbeszélésen, amelyen helyi és szövetségi tisztségviselők, valamint a first lady és az elnök kíséretében lévő John Kelly kabinetfőnök voltak jelen, az elnököt Abbott kormányzó tájékoztatta a mentési munkálatokról.

„Igazi csapatmunka folyik itt, és mi minden korábbinál jobban akarunk dogozni” – fogalmazott Donald Trump, és hangsúlyozta, hogy azt szeretné, hogy ha öt vagy tíz év múlva visszatekintenek a mostani katasztrófára, akkor azt mondhassák, „lám, így kell ezt csinálni”.

A találkozón Greg Abbott részletesen beszámolt a vihar által eddig legjobban sújtott Houston helyzetéről, elmondta a többi között, hogy a belvárosban lévő – egyébként ötezer fő befogadására alkalmas – kongresszusi központban több mint kilencezer ember van, s mindegyikük ellátásáról gondoskodnak. Fennakadás sem az ellátásban, sem a mentésben nincs – tette hozzá.

A kormányzó fontosnak tartotta aláhúzni, hogy „ez nem a szuperkupola”. Ezzel a New Orleansban lévő, kupola alakú sportcsarnokra utalt, ahol a 2005-ben pusztító Katrina hurrikán idején zűrzavar és erőszak uralkodott el. A houstoni kongresszusi központban a menekültek „ételt-italt kapnak, és biztonságban vannak” – hangsúlyozta Greg Abbott. Megítélése szerint egyre több embert sikerül kimenekíteni a veszélyeztetett területekről.

„Minden szem, köztük az enyém is Houstonra szegeződik most” – fogalmazott a texasi kormányzó, s dicsérte a Fehér Ház eddigi teljes és gyors segítségét.

Corpus Christiből az elnök kedden délután Texas fővárosába, Austinba utazott.

Közben Washingtonban Mike Pence alelnök a belbiztonsági minisztérium tisztségviselőivel tanácskozott a mentési munkálatok részleteiről. Az alelnök az egyik texasi rádiónak nyilatkozva elmondta: jelenleg a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) 8600 munkatársa dolgozik a vihar sújtotta területeken, a kormányzat eddig több mint két és fél millió élelmiszercsomag és kétmillió liter ásványvíz eljuttatásában segédkezett. Önkéntesek százai is a helyszínen vannak – tette hozzá Pence. Az elnökhöz hasonlóan leszögezte: a kormányzat minden szükséges segítséget megad a jövőbeni helyreállításhoz is.

Korábban otthonaik elhagyására, menekülésre szólította fel a lakosságot kedden a texasi Brazoria megye vezetője, miután a Harvey hurrikán okozta áradások következtében Houstontól délre átszakadt egy folyami védőgát. 

Eddig 750 milliméternyi eső esett a texasi Houston városában, amióta pénteken partot ért a Harvey névre keresztelt hurrikán. Ez nagyjából a felső határa annak a csapadéknak, amennyi Magyarországon egy év alatt esik, de az előrejelzések szerint még nincs vége az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városa és Dél-Texas megpróbáltatásainak, hiszen a csapadék mennyisége még megduplázódhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.