Irán „megfelelő és arányos” választ ígért az amerikai szankciókra

A védelmiminiszter-helyettes szerint Donald Trump el akarja szabotálni az atomalkut.

MTI
2017. 08. 03. 5:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem megyünk bele ebbe a játékba, megőrizzük józanságunkat” – húzta alá Aragcsi. Szerinte az Egyesült Államok azt akarja elérni, hogy Irán mondja fel a megállapodást, melynek köszönhetően a Teheránnal szembeni nemzetközi szankciók jelentős részét feloldották. Aragcsi „megfelelő és arányos” választ ígért az amerikai büntető intézkedésekre – írja az MTI.

Irán időről időre hajt végre kísérleteket ballisztikus rakétákkal, illetve a múlt héten egy olyan rakétát is kilőtt, mely képes műholdat pályára állítani. Az atomalku értelmében Irán semmilyen tevékenységet nem folytathat olyan eszközökkel, melyek képesek nukleáris töltetet célba juttatni, de Teherán következetesen azt állítja, hogy rakétái nem ilyenek.

Donald Trump amerikai elnök szerdán írta alá az Oroszországot, Iránt és Észak-Koreát újabb intézkedésekkel sújtó amerikai törvényt.

A törvénycsomag egyik fontos cikke megköti az elnök kezét, és korlátozza őt abban, hogy a szankciókat egyoldalúan, saját jogkörében feloldja. A törvény előírja ugyanis, hogy az elnöknek minden olyan döntése előtt, amely „az amerikai külpolitikában jelentős változást hoz”, jelentést kell írnia, és engedélyt kell kérnie a kongresszustól. Rex Tillerson külügyminiszter előző nap újságíróknak kifejtette, hogy Donald Trump „nem nagyon örült” annak, ahogyan a kongresszus megfogalmazta a törvénycsomagot. Az elsősorban az orosz energetikai szektort érintő, az Európai Unió bírálatát és Moszkva ellenintézkedéseit is kiváltó szankciók aláírása után Donald Trump közleményt adott ki. Ebben leszögezte: tiszteletben tartja a kongresszus döntését, és alkotmányos jogaival összhangban álló intézkedéseket hoz majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.