Jobban bíznak a magyarok az unióban, mint a kormányban

A magyarok 36 százalékában pozitív kép él az EU-ról, de még így is az uniós átlag alatt vagyunk.

MN
2017. 08. 02. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok bizalma nőtt az EU-ban, és magasabb, mint akár a magyar kormányban, akár a magyar parlamentben. Ugyanakkor még mindig többen vannak, akik nem bíznak benne – derül ki az Európai Bizottság szokásos féléves közvélemény-kutatásából, az Eurobarométerből, melyre az Index hívta fel a figyelmet.

A magyarok az uniós átlag felett, 46 százalékban bíznak az EU-ban (ez négyszázalékos emelkedés tavaly őszhöz képest), de az ellenkezőjét 49 százaléknyian mondták. Ugyanez az arány a kormánynál 39–58 százalék, itt a bizalmatlanok már nagyjából másfélszeres többségben vannak. Az Országgyűlésnél szinte hajszálpontosan ugyanezek a számok jöttek ki.

Az EU-ról 36 százaléknak pozitív a képe, ami viszont rosszabb, mint az uniós átlag (40 százalék), és egy százalékkal romlott fél évvel ezelőtthöz képest. Még így is másfélszer annyian vannak, mint azok, akiknek negatív a véleménye (21 százalék). A legtöbben semlegesek (42 százalék).

Az is jól látszik, hogy érezhető hatása van a kormánypropagandának, az EU előtt álló legfontosabb problémának a bevándorlást (60 százalék) és a terrorizmust (50 százalék) látjuk. Mindkét eredménnyel lehagyjuk az uniós átlagot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.