Katonák közé hajtott egy jármű Franciaországban

Hatan megsérültek, közülük ketten súlyos állapotban vannak.

MN
2017. 08. 09. 7:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Járművel hajtott francia katonák közé egy ismeretlen Párizs Levallois-Perret nevű elővárosában szerda reggel. Hat katona megsérült, közülük ketten súlyosan – tudatta az MTI beszámolója szerint a párizsi rendőrség.

A Le Parisien című francia lap internetes kiadásában azt írja, jelenleg keresik az elkövetőt. A legfrissebb hírek szerint a sérültek közül senki nincs életveszélyes állapotban.

Az ügyben vizsgálatot indított a párizsi ügyészég terrorellenes részlege, ez pedig azt jelzi, hogy a hatóságok kitervelt terrortámadásként kezelik az esetet. 

Levallois-Perret polgármestere, Patrick Balkany „szándékos agressziónak” nevezte a támadást. A BFMTV-nek azt mondta: a gázolást egy BMW-vel követték el, és minden „nagyon gyorsan történt”. A jármű egy szűk zsákutcából hajtott ki, és hirtelen, nagy sebességgel rohant bele a laktanyájukat éppen elhagyó katonák csoportjába. Hozzátette, Levallois egy nyugodt hely, a támadásra „senki nem számított”.

Szemtanúk beszámolói alapján egy sötét színű autóval követték el a támadást.

Roger Karoutchi francia szenátor a Guardian beszámolója szerint annyit mondott, hogy nem klasszikus közúti baleset történt. A támadó indítékairól egyelőre nincs információ, várni kell, míg őt vagy a gázolásban érintett embereket elfogják – fűzte hozzá.

A BFM TV francia hírtelevízió délután közölte: meglőttek és őrizetbe vettek a rendőrök egy férfit az autópályán Franciaország északi részén, ám egyelőre nem világos, hogy ez összefügg-e a katonák ellen elkövetett támadással.

Franciaországban folyamatosan magas fokú riadókészültség van érvényben, miután az utóbbi két évben több mint 230 embert öltek meg iszlamista ihletésű támadásokban. A legutóbbi merényletek, illetve merényletkísérletek kifejezetten a francia biztonsági erőket vették célba Párizs jól ismert, jelképes helyszínein: a Champs-Élysées sugárúton, a Louvre közelében, illetve a Notre-Dame katedrálisnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.