Magyar egyetemista száll szembe Jeremy Corbynékkal

Torykhoz kötődő, fiatalokból álló kampányszervezet alakult, magyar részvétellel. Horváth Gergely mesélt az Activate-ről.

Földi Bence
2017. 08. 31. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cambridge-ben az úgynevezett land economy szakra jár Horváth Gergely. A közgazdasággal, joggal és fenntartható fejlődéssel foglalkozó fiatal idehaza is érdeklődött a történelem és a közélet iránt, de csak az Egyesült Királyságban került egy párt közelébe. Mint lapunknak elmesélte, David Cameron volt a kedvenc politikusa, így magától értetődött, hogy belépett a Konzervatív Pártba, amelynek 2015-ös kampányában helyettes kampánymenedzser volt a saját régiójában.

Az idei előre hozott választás eredménye okozta csalódás miatt alakult az Activate válaszkeresés és cselekvés céljából. Úgy véli, a kampány fő hibája az volt, hogy a vezetés nem volt flexibilis, végig a brexit témájához ragaszkodtak, az ellenzék vádjaira nem reagáltak. A Munkáspárt elnökét, Jeremy Corbynt támogató rivális ifjúsági szervezet, a Momentum aktivizálni tudta a fiatalokat, akik azért is mentek el nagy arányban voksolni a baloldalra, mert a tanévben volt a voksolás – véli Horváth Gergely. Állítása szerint a Momentum nagyon kemény módszerekkel él,

„brutális démonizáció” zajlik, a verbális agresszió mindennapos az eszköztárukban, de a fizikaitól sem riadnak vissza. Mint mondta, az Activate-et válaszul hozták létre, de nem a Momentum koppintása és az eszköztáruk is mérsékeltebb lesz.

– A weboldalunkon van egy részletes etikai kódex, amihez tartjuk magunkat. Az is mutatja, hogy a Konzervatív Párt jobb erő, hogy ragaszkodunk bizonyos határokhoz, amelyeket nem lépünk át – jelentette ki Horváth Gergely.

Az egyetemista által kampányszervezetnek titulált Activate hivatalosan még nem indult el, de az online felületeket muszáj volt aktiválni, mert ezek segítségével tudják beszedni a tagsági díjakat. Azért kapta fel a brit sajtó, mert a Twitterre kiposztolt – időközben törölt – az egyik alapítójuk egy mémet, amely nagy vihart kavart, ugyanakkor újra kellett szabni emiatt a médiastratégia menetrendjét. Annyiban hasznos volt, hogy azonnal elkezdte őket támadni a fiatalok eléréséhez szükséges nyilvánosságban „brutális monopóliummal rendelkező” baloldal, így hamar ismertté váltak. Szerinte a corbynista baloldal fél tőlük, mert eddig senki nem szólt vissza a vádaikra, de a konzervatívok jobbszárnya is kész hátba szúrni az Activate-et, amelynek közel ezer tagja van már.

Arra a kérdésre, hogy mégis mivel fognák meg a fiatalokat, akik hagyományosan inkább rebellisek és baloldaliak, mint konzervatívok, Horváth azt válaszolta, hogy érveket kell felsorakoztatni a momentumos rágalmakkal szemben. Meg akarják mutatni, hogy a Munkáspárt jelenlegi vezetése olyan marxista elveket vall, amelyek a világ több pontján kudarcot vallottak korábban. A britek nincsenek tisztában azzal, hogy a kommunizmus és szocializmus hány millió áldozatot szedett világszerte és milyen nyomokat hagyott egyes társadalmakban, csak tetszenek nekik a marxista elvek.

Emellett fel akarják hívni a figyelmet a Momentum erőszakos cselekedeteire, és el akarják magyarázni a fiataloknak, hogy a nekik fontos témákban – például a lakhatás kérdésében – a toryk milyen eredményeket értek el eddig. Hangsúlyozni fogják például, hogy a toryk alatt jelentősen emelkedett azon fizetések mértéke, amelyek adókedvezményt érnek, vagy azt, hogy az oktatási rendszert a konzervatívok hozták helyre és egyre magasabb a munkásosztálybeli felvételizők száma is. – Nem hülyék a fiatalok, ha megmutatod nekik, hogy a munkáspárti kormány nem gondolkodik tíz évvel előre és fel akarja rúgni a thatcheri konszenzust, meg fogják érteni – véli Horváth Gergely.

A magyar egyetemista kelet-angliai regionális vezető lett az Activate-ben, ezzel a végrehajtó bizottság tagjává is vált, így nemcsak a régiós irányítás tartozik feladatai közé, hanem a szervezet irányának megszabásában is részt vállal. Mint mondta, az aktivisták mozgatására nagy szükség van, mert 2015-ben még volt ilyen struktúra a toryknál, 2017-re azonban kikopott. Konzervatív oldalról egyébként senki nem szólt semmit amiatt, hogy magyar, ezzel szemben a munkáspártiak folyamatosan ezzel támadják.

– Bevándorlóként hogy merek szembemenni az érdekeimmel, magyarként hogy merek a brexitpárti torykkal együttműködni – ezeket szokták kérdezni.

De a legmeglepőbb az volt, amikor megkérdezték, nem szégyellnek-e a szüleim – mesélte Horváth.

Gergely a brexitnépszavazás során a bennmaradáspártiaknak dolgozott, mert az angolszász gondolkodásra szerinte nagy szükség lenne az Európai Unióban. – De megtörtént, nem örülök neki, végig kell csinálni. Ha ezután nem lépnének ki a britek, az olyan politikai vihart kavarna, ami miatt tönkremenne az ország – véli a britekhez hasonlóan Horváth Gergely. Mint mondta, két év alatt nem lehet végleges megoldást kidolgozni, szerinte az lenne a jó, ha a felek meg tudnának egyezni egy átmeneti megoldásban, ám ennek Brüsszel bosszúálló mentalitása lehet a gátja. Egyébként úgy gondolja, a kisebbségi kormány még jó ideig hatalmon marad, mert a torykat segítő északír Demokratikus Unionista Párt nem fogja hagyni, hogy az IRA-val jó kapcsolatot ápoló Corbyn hatalomra jusson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.