Mini migrációs csúcs volt Párizsban

Európa vezetői kezdik felismerni, hogy az unión kívül kell megállítani az emberáradatot.

2017. 08. 29. 3:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mini migrációs csúcsot hívott össze hétfőre Párizsba Emmanuel Macron. Azért minit, mert a külpolitikájában kifejezetten aktív francia államfő gyakorlatias módon esetleges kerékkötőket nem hívott meg, csak a leginkább érintetteket. Így ott volt a francia fővárosban Paolo Gentiloni olasz és Mariano Rajoy spanyol kormányfő, Angela Merkel német kancellár, Federica Mogherini, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint a líbiai egységkormány vezetője, továbbá Csád és Niger elnökei. Különösen a névsor második, afrikai fele érdekes, hiszen jól jelzi a szemléletváltást, amely szerint már Európa határain kívül meg kell állítani a kontinens felé igyekvő emberáradatot.

Emmanuel Macron – pontosabban már sokak által sokféleképpen megfogalmazott – terve arról szól, hogy az unió hozzon létre gyűjtőtáborokat, úgynevezett hotspotokat Észak-Afrikában. Az ötletet ugyan az érintett országok visszautasítják, azonban a lényegi elem mégiscsak az, hogy ha sikerül a migránsokat Afrikában tartani, akkor a folyamat ellenőrizhetővé válik. Ennek egyik módja a kibocsátó országok támogatása – azonban ez legfeljebb hosszú távon képzelhető el, hiszen az érkezők jelentős része már most sem háború elől menekül, hanem gazdasági okokból. A másik opció az embercsempészek elleni küzdelem, a migrációs útvonalak felszámolása – itt jön a képbe Niger, Csád és Líbia. Nem utolsósorban a harmadik a külső határaink megerősítése, melyet inkább az olaszok és a németek forszíroznak.

A legsürgetőbb feladat a háborús Líbia stabilizálása, hiszen 2017-ben az emberáradat (körülbelül 98 ezer ember) ebből az irányból érkezett, Olaszországba. A megosztott észak-afrikai országnak az EU 136 millió eurót biztosít elsősorban a migráció elleni harcra, ami nem túl magas összeg, ha összevetjük például a Törökországnak ígért 3 milliárddal. A statisztikákat böngészve ugyanakkor feltűnő, hogy júliusban és augusztusban meredeken csökkent a Földközi-tengeren átkelők száma, ebben a hónapban eddig nem egészen hétezren érkeztek. Magától megoldódott volna a probléma?

Azért nem egészen. A migráció mérséklődésében jelentős szerepet játszott, hogy Olaszországnál betelt a pohár, és szigorúbban lépett fel az egészen a líbiai partokig elmerészkedő civil szervezetek ellen. A veszélyes átkelést kockáztatók – idén 2400-ra becsülhető azok száma, akik hullámsírban végezték – eddig bármilyen ütött-kopott csónakkal is útra keltek, hiszen abban bíztak, hogy az európai hajók úgyis „kimentik” őket. Ez a gyakorlat azonban jobbára megszűnt.

 

Ugyanakkor nem túl nagy dobra vert helyszíni beszámolók azt is megemlítik, hogy a nagy csend mögött más is meghúzódik: állítólag az európai hírszerzési szervek alkut kötöttek a part menti milíciákkal. Ennek értelmében néhány millió euróért és segélyszállítmányért cserébe a fegyveresek visszatartják a migránsokat, és nem engedik, hogy a csónakok vízre szálljanak. Úgy tűnik, a módszer hatékony, a gond csak egy vele.

Ha a pénz beszél, akkor a lépés csak felveri az embercsempészet árát. Azaz vagy egyre többet fizet az EU, vagy a milíciáknak előbb-utóbb ismét jobban megéri majd útnak ereszteni az Európába vágyókat.

Hosszú távú megoldás tehát valóban a líbiai politikai rendezés lehetne – amelyhez ugye Orbán Viktor a katonai megoldást sem zárta ki –, amiben fontos lépés volt az ugyancsak Emmanuel Macron által tető alá hozott tűzszünet. A francia államfőnek azonban vigyáznia kell, nehogy megégesse magát a migrációs válsággal és annak rendezési kísérletével. A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján augusztusban tovább csökkent a népszerűsége, és már csak 40 százalékon áll. Külpolitikájában eddig ügyesen mozgatta a szálakat, azonban egy kudarc tovább tépázhatja támogatottságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.