„Orbán veszélyes játékot játszik”

A Liverpooli Egyetem politikatudósa szerint aggodalomra adnak okot a Magyarországról szóló híradások.

Földi Bence
2017. 08. 08. 19:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demokrácia a szakadék szélén áll Magyarországon, miért nem beszél mégsem erről senki? – ezzel a címmel írt cikket Erika Harris a The Conversation oldalra. A Liverpooli Egyetem politikatudósa felidézte azt a 2015. májusi esetet, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így köszöntötte Orbán Viktor magyar kormányfőt: „Itt jön a diktátor!” A szerző szerint ugyan a megszólítás akkor inkább tűnt poénkodósnak, ma már nem is tűnik annyira helytelen megfogalmazásnak.

Harris úgy gondolja, Orbán nacionalizmusa idegengyűlöletbe csapott át, kormánya letarolta a médiát és a civil szférát, emellett kitartó kritikusa a nyugat-európai multikulturalizmusnak. Szinte undorral írt a 2015-ös migrációs válság során tanúsított orbáni magatartásról.

– Orbán igyekszik magát a magyar nemzet védelmezőjeként bemutatni

– írja a politikatudós, aki szerint az orbáni nacionalista retorika sokszor utal a trianoni békeszerződésre, amelyre „Orbán minden alkalommal emlékezteti az embereket”. Orbán rendszeresen csatázik az EU-val, érezzen bármit, ami szerinte a nemzetállam identitása és integritása elleni támadásként értékelhető – véli a professzor asszony.

Harris felemlegette, hogy az Orbán-kormány sok print, televíziós és online médiumot szerzett meg, miközben a Freedom House demokrácia-indexe tekintetében Magyarország először sereghajtó a közép-európai térségben. – A híradások aggodalomra adnak okot, hiszen korrupciós hálózatokról, a közhatalom visszaélésszerű használatáról és a baráti oligarchák közvagyonból való megjutalmazásáról szólnak – sorolja a politikatudós.

A szerző idézi a pozsonyi Globsec agytröszt figyelmeztetését is, eszerint a magyar kormány határozottan oroszpárti. A Kremllel kötött barátság eredményeként a magyar kormány az oroszoktól kapott hitelből fejleszti atomerőművét – írta a professzor, aki szemrehányóan megjegyzi, hogy az EU csak idén áprilisban szállt szembe az illiberális magyar demokráciával. Felelevenítette a CEU ügyét és a Soros György elleni kormányzati kampányt, amely szerinte „alig leplezetten antiszemita volt” és Sorost „manipulatív és hatalommal rendelkező” emberként ábrázolta.

Harris úgy gondolja, hogy a liberális értékek hasonló kritikáját a világ más populista vezetőitől is hallhatjuk, de Orbán aggodalomra okot adó eset. A magyar kormányfő egyre durvább retorikája és a demokráciát egyre inkább elvető magatartása, kombinálva demokratikus intézmények lassú, de szisztematikus leépítésével Harris szerint azt bizonyítja, hogy Orbán folyamatosan halad az általa nyíltan tervezett illiberális állam felé. Szavait így zárta:

– Nem állíthatjuk, hogy Magyarország elhagyja az Európai Uniót, de Orbán veszélyes játékot játszik. A rövid távú politikai sikerért odahaza kiaknázza a nacionalizmust és támadja az EU-t, miközben elfogadja az onnan érkező forrásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.