Phenjan: a hadgyakorlat elleni tiltakozásul indították a rakétát

Az állami hírügynökség közölte az okot, Kim Dzsongun nagyon elégedett volt a sikeres rakétateszttel.

MTI
2017. 08. 30. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszámoló szerint: a legutóbbi gyakorlat olyan volt, mint a valódi háború, amely a koreai néphadsereg műveleteinek első lépése a csendes-óceáni térségben, előjátéka annak, hogy elérjék az Egyesült Államok külbirtokát, Guamot.

A gyakorlatot Kim Dzsongun felügyelte. Az észak-koreai vezető nagyon elégedett volt a sikeres rakétateszttel. A cikk szerint Phenjan folyamatosan figyeli majd, miképpen cselekszik az Egyesült Államok, és annak fényében határoz jövőbeni lépéseiről.

A jelentésben azt írták, hogy a rakéta „pontosan eltalálta célpontját” a Csendes-óceánon.

Észak-Korea augusztus elején kilátásba helyezte, hogy négy Hvaszong-12-es rakétát indít a Guam körüli vizekre, miután Donald Trump amerikai elnök „tűzzel és haraggal” fenyegette meg Phenjant, ha Észak-Korea tovább fenyegetné az Egyesült Államokat.

New Yorkban ugyanezekben az órákban ülésezett az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amely egyhangúlag és „határozottan” elítélte kedden Észak-Koreát az újabb rakétakísérlet miatt. Felszólították a phenjani rezsimet arra, hogy hagyjon fel rakétakísérleteivel és egész fegyverkezési programjával.

A határozat nem tesz említést új büntetőintézkedésekről, hanem csupán a régebbi szankciók szigorú betartását sürgeti az ENSZ valamennyi tagállamától. A BT – amely a világszervezet legerőteljesebb testülete – egyúttal leszögezte azt is, hogy a helyzet diplomáciai és politikai eszközökkel történő békés megoldásának a híve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.