Tiltakoznak a franciák, hogy Macron felesége hivatalosan is first lady legyen

Macron már a kampányában is ígéretet tett arra, hogy tisztázza a mindenkori elnök feleségének státuszát.

MN
2017. 08. 07. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 150 ezren írták alá azt a petíciót, amely megtorpedózni hívatott, hogy Brigitte Macron irodát, munkatársakat és közpénzek feletti rendelkezési jogot kapjon. Mindez akkor, amikor az elnök támogatottsága amúgy is zuhanásba kezdett.

Az elmúlt havi közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy népszerűsége 7 százalékkal, 36-ra esett, ennyien állították, hogy örülnek új vezetőjüknek. François Hollande és Nicolas Sarkozy elnöksége ugyanezen időszakában 56 és 66 százalékon állt.

Macron már a kampányában is ígéretet tett arra, hogy tisztázza a mindenkori elnök feleségének státuszát, mivel szerinte a jelenlegi helyzet egyfajta álszentséget eredményez. „Szeretném, ha tiszták lennének a viszonyok, indítványozni fogom a helyzet megoldását – nyilatkozta akkoriban. – Az elnök házastársának kell, hogy legyen valamilyen szerepe a közéletben.”

Sem a francia alkotmány, sem a bevett protokoll nem biztosít hivatalos státuszt a mindenkori elnök partnerének, azon a területen tevékenykedhetnek, ahol a leginkább alkalmasnak találják magukat. Irodát tarthatnak fenn, és lehetnek segítőik, az összeg, amit elköltenek, évente 450 ezer euró, mintegy 135 millió forint körül mozog.

Ha a first lady státuszt hivatalossá tennék, az új, külön erre a célra elkerített költségvetéssel is járna. A terv sokak szerint komoly diszharmóniát eredményez, hiszen Macron épp azon dolgozik, hogy a politikusok családtagjai ne dolgozhassanak a közigazgatásban. Többek szerint a kérdést népszavazással kellene megoldani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.