Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Tűzzel-vassal a Romániához való csatlakozás ellen

A Moldovai Köztársaság oroszpárti elnöke betiltaná a Bukarestből táplált egyesülési mozgalmakat.

2017. 08. 23. 15:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül feszült politikai légkörben készül megünnepelni függetlensége kikiáltásának huszonhatodik évfordulóját augusztus 27-én a Moldovai Köztársaság. A volt szovjet tagköztársaságban nemcsak az oroszpárti államfő és a Nyugat-barát kormánykoalíció működésképtelen kohabitációja eredményez válságot, hanem a Prut folyó jobb oldalán fekvő szomszédhoz, Romániához fűződő viszonya is.

A 3,5 milliós lélekszámú, a Szovjetunióból 1991-ben történt kiválása óta állandóan Oroszország és az Európai Unió között lavírozó kelet-európai országban tovább mélyítette a politikai törésvonalakat a szocialista Igor Dodonnak a tavaly decemberi államfőválasztáson aratott győzelme. Az elmúlt hónapokban az elnök tartotta magát a kampányban tett ígéreteihez, és szorosabbra fűzte Chisinau kapcsolatát Moszkvával; folyamatosan kísérletezik, hogy felbontsa Moldovának az EU-val kötött társulási szerződését; ugyanakkor tűzzel-vassal üldözi a hazája Romániával való egyesülését célzó törekvéseket. Mivel ezekben a kérdésekben homlokegyenest eltér az EU-párti demokrata kormány álláspontja, mondani sem kell, hogy folyamatosak az államfő és a Petru Filip vezette kormány közötti nézeteltérések. A konfliktus nemrég abban csúcsosodott ki, hogy a moldovai kormány nemkívánatosnak nyilvánította Dmitrij Rogozin orosz kormányfőhelyettest, Dodon pedig „mérhetetlen politikai stupiditásnak” nevezte a lépést.

Ugyanakkor a Moldovai Köztársaság oroszpárti elnökének egyik vesszőparipája a bukaresti revíziós törekvések elleni fellépés. Dodon szerint a hajdan Romániához tartozó Besszarábia és az egykori „anyaország” egyesülését szorgalmazó bukaresti és chisinaui politikai erők és mozgalmak a Moldovai Köztársaság önálló államiságának megszüntetését célozzák. Mivel a „két önálló román állam” egyesítése zászlóvivőjének Traian Basescu volt román elnök számít Bukarestben, Dodon államfőként kibocsátott első rendeleteinek egyike volt, hogy megfosztotta a „testvéri szeretetből” tavaly felvett moldovai állampolgárságától a jobbközép politikust. Sőt bejelentette azt is: amint az általa vezetett szocialisták többségbe kerülnek a chisinaui parlamentben, törvényben fogják betiltani az unionista mozgalmakat Moldovában.

– Amíg én életben leszek, az egyesülés nem történik meg. Tisztelem román szomszédainkat és barátainkat, de nekünk, moldovaiaknak megvan a magunk állama – szögezte le korábban Dodon, aki egyetlen alkalmat sem szalaszt el annak hangoztatására, hogy Bukarest és a román történészi-akadémiai szféra álláspontjával ellentétben a moldovai nép nem azonos a románnal. Az elnök a napokban a Moldovához tartozó autonóm Gagauziába látogatva arra buzdította a török eredetű, ortodox vallású lakosságot, hogy küzdjenek azok ellen, akik le akarják rombolni a Moldovai Köztársaság államiságát a Romániával való egyesülés szorgalmazásával. Dodon nem véletlenül választotta célközönségét, a gagauzok ugyanis többször fenyegetőztek függetlenségük kinyilvánításával, ha Moldova egyesülne Romániával. Egyébként a legfrissebb felmérések szerint a moldovai lakosság mindössze 23 százaléka támogatja az uniót, amelynek gondolata annak ellenére nem arat osztatlan sikert Romániában sem, hogy Basescuék szerint az egyesülésre kiváló alkalmat szolgáltat a nagyromán egyesülés jövő évi centenáriuma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.