Újabb kulcsember távozik a Fehér Házból

Ezra Cohen-Watnick a nemzetbiztonsági tanács hírszerzési igazgatója volt, állítólag a CIA panaszkodott rá.

MTI
2017. 08. 03. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda este Washingtonban felmentették az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsa hírszerzési igazgatóját, Ezra Cohen-Watnicket. Elemzők szerint a döntés a Fehér Házban zajló személyi átalakítások része.

Ezra Cohen-Watnicknek már a kinevezését is kifogásolták a hírszerző szervezetek vezetői, és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó márciusban már tett lépéseket az elmozdítása érdekében. A Központi Hírszerző Hivatal (CIA) elemzői ugyanis folyamatosan panaszkodtak a munkájára. Cohen-Watnick azonban segítséget kért és kapott Jared Kushnertől, Donald Trump vejétől és tanácsadójától – akihez sajtóhírek szerint szoros és bensőséges barátság fűzi –, valamint Steve Bannontól, az elnök stratégiai főtanácsadójától.

Egyelőre nem került nyilvánosságra, hogy mi volt a leváltás közvetlen oka, mindenesetre a Fehér Ház a szerda esti órákban közleményben tudatta a döntést. „McMaster tábornok nagyra becsüli a nemzetbiztonsági tanács hírszerzési igazgatóságának Ezra Cohen-Watnick vezetése alatt végzett munkáját” – olvasható a közleményben. A dokumentumban megemlítik: a nemzetbiztonsági tanácsadó úgy döntött, hogy „másféle tapasztalatok pillanatnyilag jobban szolgálják a munka előrehaladását”.

A 31 éves Cohen-Watnicket még Donald Trump első és néhány hét után lemondásra késztetett nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn vitte a Fehér Házba. McMaster tábornok azonban, amióta átvette a nemzetbiztonsági tanács irányítását, fokozatosan kiszorította Flynn embereit. Hat munkatárstól vált meg, utolsóként Ezra Cohen-Watnicktől.

Cohen-Watnick elmozdítása két nappal az új kabinetfőnök, John Kelly beiktatása után történt, s elemzők megjegyezték, hogy az új kabinetfőnöknek – aki a hírek szerint gyorsan és hatékonyan vette át a kaotikusnak ítélt helyzet irányítását – lehetett szerepe a nemzetbiztonsági tanácsot érintő személyi változásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.