Újabb medvetámadás történt a Székelyföldön – videó

Egyre gyakoribbak a támadások.

MN
2017. 08. 28. 19:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberre támadt egy medve a székelyföldi Csíkmindszenten –jelentette a Vadkárok Székelyföldön Facebook-oldal. A bejegyzésben közölt videón a támadást elszenvedő, 38 éves férfi beszélt a medvével való balszerencsés találkozásáról. A csíkszentléleki férfi szilánkosan eltört alkarját a felvétel után műtötték meg a csíkszeredai kórházban.

Az áldozat rendszeresen jár gombát és mogyorót szedni az erdőbe. Szombaton az erdőt járva arra is volt gondja, hogy nagyokat füttyentve elijessze az esetlegesen a környéken tartózkodó medvéket, ám váratlanul a fák közül kirontva rátámadt egy közepes méretű állat. Annyira gyorsan történt az eset, hogy a nála lévő gázspray-t nem volt ideje használni. A medve a jobb vállát és a jobb alkarját sebesítette meg. A férfinak végül sikerült elővennie a gázspray-t, amivel elijesztette az állatot.

A Hargita megyei önkormányzat közleményében Borboly Csaba, az önkormányzat elnöke a környezetvédelmi minisztériumot hibáztatta az újabb medvetámadásért. Július elején székelyföldiek százai tüntettek Bukarestben a megsokasodott medvetámadások miatt. Válaszul Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter ígéretet tett arra, hogy augusztus 8-án kihirdetik azt a minisztériumi rendeletet, amely 140 veszélyes medve kilövését teszi lehetővé, ám erre nem került sor.

Hargita megyében található a romániai medveállomány legnagyobb része. Míg a környezet 500 medvének tud életteret nyújtani, a medvék száma a környéken eléri az 1200-at. Az állatok a környékbeli haszonállatokra is rátámadnak, illetve bemennek a településekre is élelemért. Több pásztor is támadást szenvedett el, s egy éven belül kétszáznál is több vadkárt jelentettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.