Vaskos számlát nyújtottak be Olaszországnak Líbia polgármesterei

Jelentős fejlesztéseket kérnek a városvezetők, cserébe fellépnének az embercsempészet ellen.

MTI
2017. 08. 29. 10:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kórházakat és iskolákat, az infrastruktúra és a közbiztonság kiépítését, valamint munkahelyteremtő programok finanszírozását kérték Líbia polgármesterei Olaszországtól a migránsok Európába indulásának megfékezéséért cserébe – mondta Marco Minniti olasz belügyminiszter a Corriere della Sera olasz napilapban kedden megjelent interjúban. A cikk szerint Líbia tizennégy városának polgármestere kért anyagi támogatást az olasz kormánytól az embercsempészekkel szembeni együttműködés biztosítására.

A finanszírozási listát a líbiai városok vezetői a római belügyi minisztériumban nyújtották át, amikor augusztus 26-án találkoztak Marco Minnitivel. A miniszter mostani beszámolója szerint olyan kulcsfontosságú városok mondtak igent az embercsempészettel szembeni fellépésre, mint a tengerparti Szabráta, ahonnan az utóbbi években az Olaszországba átjutott migránsok többsége elindult. Szabráta polgármestere egyebek között csatornarendszer kiépítéséhez, valamint kórházfejlesztéshez kért segítséget az olasz féltől.

Hasonlóképpen a többi líbiai polgármester óvodák és iskolák építésére, a városok víz- és áramellátásnak helyreállítására, utcai biztonsági kamerák hálózatára, a helyi rendőrségi irodák helyreállítására, valamint munkahelyteremtési programokra és sportlétesítményekre kért finanszírozást, hangsúlyozva, hogy utóbbiak is elengedhetetlenek a líbiai fiatalok röghöz kötéséhez, hogy ne a kivándorlásban vagy az embercsempészetben találják meg az egyetlen lehetséges megélhetési módot.

Marco Minniti nem mondott összeget, de hangsúlyozta, hogy az olasz kormány finanszírozása mellett a líbiai városok támogatására az Európai Unió is hároméves keretet biztosított. Hozzátette, hogy az olasz államnak az Olaszországba érkezett migránsok elszállásolása és ellátása havonta százmillió euróba kerül, és a jövőben ennek egy részét Líbia gazdaságának fejlesztésére fordíthatnák.

A miniszter az utóbbi hónapokban többször találkozott a líbiai polgármesterekkel, akiket hasznos szövetségesnek tart az embercsempészekkel szembeni fellépésben. Ennek egyik eredménye az is, hogy augusztusban a líbiai egységkormány saját hatáskörébe vonta a felségvizek ellenőrzését, ami három év óta először minimálisra, kilencven százalékkal csökkentette a kivándorlást az olaszországi partok felé.

A két ország közötti történelmi kapcsolat miatt Olaszország mindig is támogatta Líbia gazdaságát, amely kőolaj- és gázmezői miatt is jelentős Itália számára. Utoljára 2009-ben írt alá Róma ötmilliárd eurós finanszírozást Líbiával, amely azonban az országot vezető Moammer Kadhafi halála miatt két évvel később megszakadt.

Marco Minniti kiemelte, hogy a hétfőn Párizsban rendezett migrációs csúccsal egy időben a római belügyi minisztériumban ismét fogadták a közép-afrikai Niger, Mali, Csád, valamint Líbia hatósági képviselőit, akikkel a nyár folyamán már többször egyeztettek. A találkozón a migráció kiindulási térségének számító közép-afrikai államok, valamint a tranzitország Líbia határvédelméről volt szó. A következő hetekben folytatják a találkozósorozatot, amelynek célja az afrikai országok, kiemelten Líbia határőrségének megerősítése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.