Washingtonnak nem sürgős, hogy nagykövetet küldjön Budapestre

Hónapokig, de lehet, hogy még egy évig sem lesz utódja Colleen Bellnek.

MN
2017. 08. 29. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Colleen Bell utódjára, az új amerikai nagykövet kinevezésére lehet, hogy hónapokig várni kell, de még az is előfordulhat, hogy akár egy évig” - mondta az Atv.hu érdeklődésére egy magas rangú kormányzati politikus, aki kitűnően ismeri a magyar–amerikai viszonyt. Így az sem kizárt, hogy a jövő évi magyar parlamenti választás előtt nem lesz kinevezett nagykövet. A portál forrása egyáltalán nem gondolja, hogy a budapesti diplomáciai testület első számú vezetőjének hiánya Magyarországnak vagy az Orbán-kormánynak szólna. Emlékeztetett, hogy nyárig mindössze hat Trump-kinevezettet hagyott jóvá az amerikai szenátus, őket is a kulcsposztokon: az ENSZ, Kína és Izrael nagykövetei foglalták el például az állomáshelyüket.

A magyar diplomácia – a Connie Mack kormánylobbistától kapott információk alapján – tavaly karácsony előtt abban reménykedett, hogy Colleen Bell távozása után „egy Trump-rokon” lehet majd az új budapesti nagykövet. Mack azért is tudhatott bennfentes információkat, mert állítólag Mike Pence alelnök jó barátja. Most júniusban viszont a lobbista némiképp csalódottan nyilatkozott a kormánypárti Magyar Időknek: egy hónappal ezelőtt várták a jelölést, „de valami közbejött”– tette hozzá.

A budapesti nagyköveti posztra az egyik esélyesként tartják számon Christopher Ballt, a Quinnipiac Egyetem közgazdászprofesszorát. A Mandiner korábban azt írta, hogy Ball húsz éve foglalkozik Magyarországgal, a kilencvenes években élt is nálunk, és az ELTE-n tanított. Folyékonyan beszél magyarul, a felesége magyar. Egyetemén a Közép-európai Intézet Széchenyi nemzetközi gazdasági tanszéknek igazgatója, illetve ő a tiszteletbeli magyar konzul Connecticutban.

Korábban esélyesnek tartották az egykori tévés műsorvezetőt, Susan Hutchinsont, Washington állam republikánus vezetőjét is, aki Trump támogatói között volt. A hírek szerint ő szívesen jönne Budapestre. Magyar kötődése: a Charles és Lisa Simonyi Alapítvány a Művészetekért és Tudományért ügyvezető igazgatójaként tevékenykedik, 2014 őszéig a Hungary Initiatives Foundation (HIF) egyik kurátora is volt.

A kormányban, írja az idézett cikk az Atv.hun, az az álláspont, hogy a magyar–amerikai nexust és a közép-európai térséget jól ismerő karrierdiplomata lenne a legjobb választás. Karrierdiplomata legutóbb Charles H. Thomas személyében, 1990 és 1994 között állt a budapesti amerikai nagykövetség élén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.