Csavargónak hitték, átléptek felette, meghalt, most fizetnek a mulasztásért

Drága volt a segítség elmulasztása a három német állampolgárnak.

Kuthi Áron
2017. 09. 18. 19:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bank biztonsági kamerája felvette, ahogy 2016 októberében négy ember sétál be az esseni pénzintézetbe anélkül, hogy segítene az egy percen belül háromszor összeeső nyugdíjason. A férfi nem nyerte vissza öntudatát, és egy héttel később a kórházban meghalt.

Hétfőn a négy ember közül három, egy 39 éves nő és két férfi, egy 55 és egy 61 éves állt a bíróság elé Essenben. A negyedik személy ügyét egészségi okok miatt külön tárgyalják. A három beidézett azzal védekezett: azt gondolták, hogy egy hajléktalan fekszik a földön, de már mindhárman sajnálják a viselkedésüket. Az ügy női vádlottja a bíróságon azzal védekezett, hogy már többször érte inzultus az utcán hajléktalanok részéről. A 61 éves férfi vádlott pedig felidézte, hogy amikor egyszer felajánlotta a segítségét valakinek az utcán, az csúnyán lehordta. A bíró, Karl-Peter Wittenberg a segítség elmulasztása miatt ítélte el őket. A vádlottak közül a két férfi 2400 euró (743 ezer forint) és 2800 euró (866 ezer forint), a nő pedig 3600 euró (1,1 millió forint) pénzbüntetést kapott. Ügyvédeik jelezték, hogy megfellebbezik a döntést. 

A rendőr, akit egy ötödik helyszínre érkező riasztott, hangsúlyozta, számára egyértelmű volt, hogy nem egy csavargóról van szó. A halottkém szerint ha az idős emberhez hamarabb hívtak volna mentőt, akkor sem biztos, hogy meg tudták volna menteni az életét. A férfi a többszöri összeesés miatt súlyos agysérülést szenvedett, de a nevét még meg tudta mondani a kiérkező rendőröknek. A német törvények szerint a segítségnyújtás elmulasztása miatt súlyos pénzbüntetés vagy akár egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A döbbenetes eset szinte bárhol megtörténhet, szerencsére egy, a németországihoz kísértetiesen hasonló történet más kimenetellel végződött a napokban a magyar fővárosban. Az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán osztotta meg szeptember 14-én, hogy a Blaha Lujza téren egy hajléktalan budapesti nő eszméletét vesztette, vérkeringése összeomlott, és a mentők életmentő munkáját hajléktalanok segítették. Ennek köszönhetően stabil állapotban sikerült a nőt kórházba szállítani. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.