Emberéletet követelt a Maria hurrikán

Az elhunyt személy halálát egy kidőlt fa okozta, két ember eltűnt.

MTI
2017. 09. 19. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forrás szerint az elhunyt személy halálát egy kidőlt fa okozta. A férfi figyelmen kívül hagyta a helyi hatóságok felszólítását, amely szerint lehetőleg senki se menjen ki az utcára a vihar idejére.

A mintegy 400 ezer lakosú sziget háztartásainak közel 40 százaléka maradt áram nélkül az átvonuló felhőörvény nyomán. A karib-tengeri Kis-Antillákhoz tartozó másik francia szigeten, Martiniquén a helyi polgári védelem adatai szerint a trópusi ciklon átvonulása közben ketten könnyebben megsérültek és kisebb anyagi károk keletkeztek. A 386 ezer lakosú sziget mintegy 25 ezer háztartása maradt ház nélkül.

Martinique szigetén a hatóságok korábban kijárási tilalmat rendeltek el, árhullám veszélyére figyelmeztették a településeket, és válságkészültségbe helyeztek több száz tűzoltót, rendőrt, csendőrt és katonát. Guadeloupe szigetén pedig elrendelték a hurrikán által veszélyeztetett települések evakuálását, árvizek, árhullámok és földcsuszamlások veszélyére figyelmeztetve a lakosságot.

Az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) közlése szerint az ötös fokozatra erősödött vihar rendkívül veszélyes hurrikánná fejlődött, óránként 260 kilométeres sebességű széllel és még ennél is erősebb széllökésekkel. A hurrikánközpont az első jelentés után másfél órával kiadott még egy közleményt, amelyben „potenciálisan katasztrofálisnak” nevezte a hurrikánt.

Az óránként 260 kilométeres sebességű széllel „száguldó” Maria hurrikán jelenleg óránként 20 kilométeres sebességgel nyugat-délnyugat irányban halad a brit Virgin-szigetek és Puerto Rico felé.

Az NHC kedd este azt jelentette, hogy a hurrikán még tovább erősödött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.