Katalónia lehet Spanyolország Koszovója

Kész helyzet elé állítanák Madridot.

2017. 09. 08. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eldőlt, a katalán függetlenségpárti tömörülés, az Együtt az igenért és az antikapitalista Népi Egység Jelöltje nevű formáció az egyoldalú, 2008-as koszovói megoldást választja, hogy leváljon a spanyol államról.

Az események szerdán vettek váratlan fordulatot, amikor az eredeti napirendtől eltérően, a 135 fős katalán parlament függetlenségpárti többsége, 72 képviselő a melléjük álló parlamenti elnökkel, Carme Forcadellel együtt kész helyzet elé állította saját ellenzékét, és megszavazta az úgynevezett elszakadási törvény 89 rendelkezését. Három ellenzéki párt tagjai kivonultak, a negyedik maradt, és tíz képviselője nemmel szavazott. A madridi kormány feje, a néppárti Mariano Rajoy rögtön reagált, és közölte, hogy a rendelkezésére álló összes eszközzel meg fogja akadályozni az október elsejére meghirdetett függetlenségi referendum megtartását. Carles Puigdemont, a katalán tartományelnök és kormánya ezzel a lépéssel nemcsak ellenzékét és a madridi kormányt, hanem Katalónia lakosait is lépéskényszerbe hozta. Márpedig a legfrissebb felmérések alapján biztosan ki lehet jelenteni, hogy Puigdemont azért döntött a radikális megoldás mellett, mert ez volt az utolsó ütőkártyája.

Az események ezután felgyorsultak Barcelonában, az alkotmánybíróság csütörtökön felfüggesztette a szerdai döntéseket, és utasított 77 illetékes döntéshozót, hogy akadályozzák meg a referendumot. Rajoy több hatásos eszközt alkalmazhat, például az alkotmány 155. cikkelyét, amely feljogosítja a madridi kormányt, hogy adott esetben felfüggessze egy országrész autonómiáját. A csendőrök őrzik azt a nyomdát is, ahol valószínűleg a szavazócédulákat fogják nyomtatni, és átvizsgálják az érkező és távozó járműveket. Nagyon feszült a légkör a hétfői La Diada, a katalán gyász- és nemzeti ünnepnap előtt, amely előtt Madrid már biztos nem hoz nagy horderejű döntéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.