Tüntetők háborúra szólították fel a bangladesi kormányt Mianmar ellen

Rendőrségi adatok szerint a bangladesi fővárosban legkevesebb 15 ezren tüntettek.

MN
2017. 09. 15. 19:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rohingja muszlim kisebbséggel szembeni erőszakhullám miatt iszlamista csoportok több ezer tagja vonult utcára pénteken Bangladesben, azt követelték a dakkai kormánytól, hogy indítson háborút a szomszédos Mianmar ellen.

Rendőrségi adatok szerint a bangladesi fővárosban legkevesebb 15 ezren tüntettek. Az aktivisták azzal vádolták Mianmart, hogy népirtást követ el a rohingjákkal szemben.

„Megérett az idő. Felszólítjuk a bangladesi kormányt, hogy ezt a problémát háborús úton oldja meg” – hangoztatta az iszlamista Hifazat-e-Iszlám nevű csoport szóvivője a dakkai tüntetésen. 

A világszervezet szerint Bangladesbe legalább 391 ezer muszlim rohingja menekült el a buddhista többségű Mianmarból az arakáni erőszakhullám kezdete, augusztus 25. óta, amikor az évek óta tartó konfliktus ismét fellángolt. Mianmarban illegális bangladesi bevándorlóknak tekintik a muszlim kisebbség tagjait, akiknek többsége nem rendelkezik mianmari állampolgársággal sem, mivel egy 1982-ben született törvény hontalannak nyilvánította őket.

Az al-Kaida kedd késő este kiadott közleményében felszólította a délkelet-ázsiai térség dzsihadistáit, hogy segéllyel, fegyverekkel és katonai támogatással segítsék a mianmari rohingja muszlimokat.

Az etnikai tisztogatás tankönyvi esetének nevezte a mianmari, muszlim vallású rohingja kisebbséggel szembeni „kegyetlen biztonsági műveleteket” Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.