Véletlenül újságírók közé tüzelt az orosz harci helikopter

Megfigyelők közé lőtte rakétáit egy orosz Kamov harci helikopter állítólag a Nyugatról rosszallással nézett Zapad hadgyakorlaton.

Zord Gábor László
2017. 09. 19. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy orosz Kamov Ka–52-es harci helikopter véletlenül rossz helyen indította el rakétáit, így azok egy hadgyakorlat megfigyelői, újságírók közé csapódtak, két ember súlyosan, többen könnyebben megsérültek – derült ki az internetre kedden feltöltött felvételekből. Az incidens állítólag hétfőn, a Szentpétervárhoz közeli Luzsszkij lőterén történt az orosz–belorusz Zapad 2017 hadgyakorlat során, Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása előtt.

Az orosz RT hírcsatorna szerint a védelmi minisztérium konkrétumok említése nélkül cáfolta, hogy a balesetre ott került volna sor. 

A felvételekből egyértelmű, hogy a baleset egy fenyvesekkel, gépjárművek koptatta, sáros területekkel tarkított gyakorló- és lőtéren volt. A terület, ahová a vélhetőleg Sz–8-as, nem irányított rakéták becsapódtak, egy megfigyelőpont volt, ahonnan többen, katonák és civilek is fotóztak, videóztak, nézelődtek. Katonai járművek, így egy antennás híradókocsi, egy Tigr páncélozott jármű mellett több civil autó is látszik – ez kizárja, hogy a területen illetéktelenül zajló „kalózkodásról” lenne szó. A járművek, amelyek előtt a becsapódások történtek, láthatóan sok repeszt felfogtak, talán ez magyarázza, hogy nem volt halálos áldozat.

Az is kijelenthető, hogy a Kamov személyzete nem hibás célpont-azonosítás miatt nyitott tüzet, hiszen a rakéták indítására nagyon közelről, legfeljebb pár száz méterről került sor, miközben ezeket a fegyvereket jellemző módon legalább egy kilométeres távolságból indítják a gépekre függesztett, húsz vetőcsövet tartalmazó blokkokból. A lőtér berendezésénél, a biztonsági rendszabályoknál ügyelnek arra, hogy a tűzkiváltás vonala a megfigyelők előtt legyen, és le vannak tisztázva az oldalsó úgynevezett sávhatárok is, hogy oldalra se lehessen „kilőni” a lőtérről.

Ebből az a valószínű, hogy vagy meghibásodás, vagy emberi hiba következtében ott indították a rakétákat, ahol egyáltalán nem kellett volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.