A szabadságpárttal kezd koalíciós tárgyalásokat Sebastian Kurz

A kancellárjelölt indoklása szerint mindkét párt a gyökeres változás híve.

MN
2017. 10. 24. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 31 éves kancellárjelölt azzal indokolta döntését, hogy a két párt politikájában sok a tartalmi átfedés, és mindketten a gyökeres változás hívei – írja az MTI.

„Ausztria kiérdemelte a gyors kormányalakítást” – hangsúlyozta a leköszönő kabinetben külügyminiszteri tisztséget betöltő Kurz. Elmondta, hogy építő jellegű beszélgetés zajlott közte, és az FPÖ-t vezető Heinz-Christian Strache között, így reméli, hogy karácsonyig létrejöhet az új kabinet.

Az ÖVP és az FPÖ egyaránt szeretné zéróra csökkenteni az illegális bevándorlást, kevésbé vonzóvá tenné az osztrák jóléti rendszert a gazdasági bevándorlók számára, és adócsökkentést tervez az alsó jövedelemkategóriákba tartozók számára.

Sebastian Kurzot pénteken kérte fel kormányalakításra az államfő a bécsi Hofburgban. Alexander Van der Bellen kiemelte: szövetségi elnökként figyelni fog arra, hogy Ausztria és népe érdeke álljon a középpontban az új kabinet létrejöttekor.

Heinz-Christian Strache, a választáson 26 százalékkal harmadik legtöbb szavazatot megnyerő FPÖ vezetője múlt héten azt mondta, hogy a koalíciós tárgyalásokon pártjának követeli a belügyminiszteri posztot. Közölte, ha ez a kívánt eredmény nem teljesül, a szabadságpárt kész ellenzékből folytatni a politizálást, mert mindenáron hű marad elveihez. Strache ezzel mondhatni megzsarolta a 31,6 százalékkal nyertes ÖVP-t, ugyanis a második legtöbb, 26,9 százaléknyi szavazatot elnyerő Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) előre leszögezte, hogy nem alakítanak még egyszer kormányt a néppárttal – hiszen azért tartottak előre hozott választást, mivel nem tudtak tovább együtt dolgozni.

Az APA osztrák hírügynökség szerint az előző évtizedek tapasztalataiból kiindulva még idén új kormánya lehet Ausztriának, ugyanis a múltban átlagosan hatvan napig tartott a kabinetalakítás. Sebastian Kurz Európa legfiatalabb kormányfője lesz, ha sikerül koalíciót kötnie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.