Ausztriában is téma Orbán Viktor

Az osztrák választási kampányban minden párt a magyar kormányfőről beszélt.

Techet Péter
2017. 10. 14. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német választási kampányban elvétve említették, az osztrákban viszont mindenki őt idézi: nincs olyan vita az ausztriai pártvezetők között, amelyben Orbán Viktor neve ne kerülne elő. Philippe Narval, a befolyásos Alpbach Fórum igazgatója szerint mára az osztrák kampány odáig silányult, hogy arról szól, ki Orbán Viktor barátja.

Ez a sajátos versengés a vasárnapi választás előtt elsősorban Sebastian Kurz, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és Heinz-Christian Strache, a radikális jobboldali Ausztria Szabadságpártja (FPÖ) kancellárjelöltje között zajlik. Kurz azonban önmagát Orbán Viktor fölébe helyezné. Meggyőződése ugyanis, hogy a 2015. őszi menekültáradat nem a szerb–magyar kerítés miatt állt meg, hanem azon macedón határzár miatt, amit Kurz ért el az akkori szkopjei kormánynál. A fiatal osztrák külügyminiszter már 2015 nyarán – még az orbáni kerítés előtt – utazott Szkopjéba: az akkori macedón kormányfővel, Nikola Gruevszkivel Kurznak felettébb jó volt a viszonya. 2015 telén aztán találkozott – a budapesti kormányzatot kihagyva a megbeszélésekből – a nyugat-balkáni országok vezetőivel egy zágrábi szállodában. Bécsnek már csak történelmi okokból is jelentős a befolyása a térségben, így Kurz kérését azonnal teljesítették az érintett országok, blokkolták a menekültek továbbhaladását, akik így Görögországban rekedtek.

Amikor Kurz előadja mindezt, Orbán Viktornak mindig akad egy nagy védelmezője, a szabadságpárti Strache. Szerinte „kizárólag Orbán úrnak” köszönhető a menekültválság időleges vége. Strache azt hirdeti, hogy Orbánnak ő a szövetségese, noha a Fidesznek hivatalosan az ÖVP a testvérpártja.

Strache kritikátlan Orbán-pártiságát nem nézi mindenki jó szemmel az FPÖ pártbázisában. A konzervatív Wiener Zeitung napilap hosszabb elemzésben tárta fel, hogy az FPÖ-n belül miként szervezkednek a „jobbikosok”. A párt egyik bécsi helyi politikusa, Karl Eggl vezetésével magyar származású FPÖ-tagok egy bécsi belvárosi szállodában találkozgatnak. Strache pártbeli ellenzéke ilyenkor részben magyarul beszélget egymás közt. Az FPÖ „jobbikosai” tartják fenn az Unser Mitteleuropa című internetes újságot is, amelyben rendszeresen bírálják a jelenlegi magyar kormányt. A bécsi balliberális újságok is sokszor vesznek át tőlük információt, ugyanis az FPÖ-közeli, de Orbán-ellenes lap igencsak tájékozottnak tűnik magyar kérdésekben.

Orbán Viktor neve a baloldali és a liberális pártok kampányában is jelen van – náluk inkább fenyegetésként. Egyszer már bejött nekik ez a stratégia. Tavaly például az államfőválasztáson Alexander van der Bellen zöldpolitikus azzal a jelszóval győzte le Norbert Hofert, az FPÖ jelöltjét, hogy „ne csináljunk Magyarországot Ausztriából”. Idén Christian Kern, az Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) elnöke, jelenlegi kancellár is megpróbál ezzel érvelni, mondván: mind Kurz, mind Strache ugyanúgy szét akarná verni a jog- és jóléti államot, ahogy szerinte Orbán Viktor tette szomszédjukban. A magyar kormányfő a jobboldali liberális Neos kampányában is negatív példaként szerepel.

Budapest mégis könnyen olyan kormánnyal találhatja magát szemben, amely sok kérdésben vele ért egyet. Ha Sebastian Kurz az FPÖ-vel köt koalíciót, az eddigi szokásrend szerint az FPÖ-nek járna a külügyminiszteri poszt is. Mindazonáltal a külügyminisztérium évtizedek óta néppárti felségterület, azaz kevéssé valószínű, hogy átadnák a tapasztalatlan FPÖ-söknek. Kurz elvileg kancellárként meg is őrizheti külügyminiszteri posztját. Egy ilyen kormány a menekültpolitikában Orbán Viktor álláspontján lenne, de a magyar munkavállalók jogait is korlátozná. Az FPÖ jelenléte mindenképp rossz üzenet lenne Európa számára – vallja számos ÖVP-politikus is. Szerintük Kurznak ezért Angela Merkel német kancellárhoz hasonlóan a zöldekkel és a liberálisokkal kellene összeállnia. Egy ilyen koalíció pártjainak színei megegyeznek az osztrák népviseletéivel, ezért hívják ezt az opciót fekete-zöld-rózsaszín Dirndl-koalíciónak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.