Che Guevarát ünnepelné Bolívia, a hadsereg több tagja is bojkottra készül

A gerillavezér és csapatai véres harcot vívtak az ország hadseregével.

MN
2017. 10. 03. 8:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bolívia ötnapos állami rendezvénnyel emlékezik meg Che Guevaráról a kommunista forradalmár meggyilkolásának 50. évfordulója alkalmából. Az argentin származású legendás gerillavezér tiszteletére rendezett ünnepet Evo Morales, Bolívia szocialista elnöke rendelte el hétfőn – írja az MTI.

Az ünnepélyes rendezvények csütörtökön kezdődnek, csúcspontjukat október 9-én Vallegrande városában érik el a tervek szerint a szintén szocialista kormányzatú Kuba és Venezuela alelnökeinek részvételével. Vallegrande arról híresült el, hogy először itt temették el Che Guevara földi maradványait.

Morales hétfői beszédében egyben megpróbált a bolíviai katonaság és Guevara emléke közt azzal közvetíteni, hogy kijelentette: „az antiimperializmusból született” a dél-amerikai ország hadserege, amely lépten-nyomon elkíséri őt majd az ünnepségen.

A dél-amerikai állam hadseregének több egykori tagja viszont bojkottálná a forradalmár tiszteletére rendezett ünnepélyt. Ők ugyanis arra emlékeztettek, hogy Guevara és gerillái véres harcot vívtak a bolíviai hadsereggel. Nem sokkal korábban több magas rangú volt katona is elégedetlenségét fejezte ki a marxista forradalmárnak juttatott tiszteletadás miatt. „Nem veszünk részt (az ünnepségen), mert politikai indíttatású rendezvényről van szó” – jelentette ki a Página Siete című lapnak Mario Moreira, aki a Che Guevarával szemben egykor harcot folytató bolíviai katonákat képviseli. Hozzátette: „az államnak inkább az lenne a kötelessége, hogy minket éltessen, hiszen mi védtük meg a hazát”.

A legendás forradalmár Che Guevara 1967. október 8-án került a bolíviai hadsereg fogságába, és egy nappal később bírósági tárgyalás nélkül agyonlőtték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.