Deir-ez-Zór: harmincezren váltak földönfutóvá július óta

Kelet-Szíriában egy hónapja indítottak támadást a kormányerők az Iszlám Állam ellen.

MTI
2017. 10. 03. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 30 ezren váltak földönfutóvá a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban július eleje óta a térségben folyó harcok miatt – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) damaszkuszi irodájának egyik szóvivője kedden.

A tartományban egy hónapja indítottak támadást a szíriai kormányerők az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen az azonos nevű tartományi székhelyén, míg szeptember 9-én a tartomány keleti felében a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet kezdett hadműveletbe. Szintén kedden az észak-szíriai Rakka felszabadításáért is küzdő SDF jelentette, hogy a dzsihadisták jelenleg robbanószerekkel felszerelt harci drónokkal támadják harcosaikat Rakkában, a hétfői összecsapásokban és támadásokban az SDF három harcosa vesztette életét. Az SDF rakkai hadjáratának szóvivőjének korábbi beszámolója szerint 28 harcosukat vesztették el a dzsihadisták által indított ellentámadás kezdete óta. Az SDF jelenleg mintegy 80 százalékát uralja a városnak.

Linda Tom, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatal (OCHA) szíriai irodájának szóvivője azt mondta, hogy a múlt csütörtökön felerősödött harcok elvágták a tartományba vezető utat a főváros, Damaszkusz felől, ami jelentősen megnehezíti a humanitárius segélyszállítmányok eljuttatását a térségbe. Deir-ez-Zór városába szeptember elején érkezett három év után először segélykonvoj az után, hogy a szíriai kormányerők áttörték az ostromgyűrűt, amelyet több mint három éve vontak a dzsihadisták a város köré. Az ENSZ becslései szerint 93 ezer civil élt az ostromgyűrűben „rendkívül nehéz” életkörülmények között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.