Eldőlt: Maynek nem kell tartania Boris Johnsontól

A brit miniszterelnök elbocsátási nyomtatványt kapott egy humoristától a kongresszuson.

Földi Bence
2017. 10. 04. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Theresa May bocsánatot kért az előre hozott választás eredményéért, majd egy humorista is megzavarta beszédét. A brit miniszterelnök a Konzervatív Párt, ezúttal Manchesterben rendezett éves kongresszusának zárónapján szólalt fel. Mint mondta, ő vezette a toryk kampányát, amely nem érte el a kitűzött célját. – Ezért minden felelősséget vállalok, és elnézést kérek – jelentette ki. A konzervatív vezető később beszélt arról is, hogy London szeretné, ha a náluk élő és dolgozó uniós állampolgárok a brexit után is az országban maradnának.

Beszéde közben egy humorista átnyújtott neki egy elbocsátásról szóló formanyomtatványt, hozzátéve, hogy ezt Boris Johnson külügyminiszter küldi Maynek. A kormányfő átvette, majd letette a nyomtatványt, a férfit – akinek fényképes belépője volt – pedig kikísérték a teremből a bakit elkövető biztonságiak. – May jól kezelte a helyzetet, vastaps lett a vége. Az egész beszéd a „brit álom” fogalma köré épült, minden fontos pontra kitért, és sokszor vastapssal jutalmazták a kormányfőt – mondta lapunknak az Activate nevű, torykkal együttműködő ifjúsági szervezet egyik vezetője, Horváth Gergely. (Igaz, a brit sajtó Mayjel nem szimpatizáló fele szerint a beszéd annyira rossz volt, hogy akár a kormányfő karrierjének végét is jelentheti.)

– Továbbra is tart a brexittel kapcsolatos belharc, ez sajnos a konferencián is kijött, de összességében mintha kezdene jobb lenni a helyzet – jelentette ki a Cambridge-ben tanuló diák, aki maga is tagja a Konzervatív Pártnak. Ezért is volt ott a manchesteri eseményen, amelyet elmondása szerint minden évben olyan helyen rendeznek, ahol hagyományosan a Munkáspárt erős.

Horváth elmondta, a kedvenc beszédét Bear Grylls mondta: a túlélőshowjairól elhíresült férfi a fiatalokról beszélt. – Ő a cserkészség modern arca – mondta Horváth Gergely, aki szerint összességében nagyon jó hangulatban telt a kongresszus, amelyen sikerült egyesíteni a pártot.

Még George Osborne korábbi pénzügyminiszter – aki a brexitnépszavazás után távozott a brit kormányból és azóta May kritikusa – is felbukkant a párt sikereiről szóló videóban.

Azon kérdésünkre, hogy szerinte kell-e tartani attól, hogy Boris Johnson külügyminiszter megpuccsolja Theresa Mayt, Horváth Gergely azt válaszolta, nem, mert gyakorlatilag a párt egyik frakciója sem támogatja. Mint mondta, Johnson csak a párttagság körében élvez széles körű támogatást, ám a pártelnökválasztás folyamatában a parlamenti képviselők döntik el, ki legyen az a két személy, akik közt a tagság dönthet.

– Jelenleg szinte kizárt, hogy Boris a top kettőbe bekerüljön – jelentette ki Horváth, aki szerint a párteliten belüli klasszikus liberálisok David Davist, a balosok Theresa Mayt, a modern liberálisok pedig Amber Rudd belügyminisztert támogatnák. Egy potenciális elnökválasztás során a parlamenti képviselők a Theresa May és David Davis közötti választás lehetőségét nyújtanák a tagságnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.