Fogalmunk sincs róla, hányan haltak meg a szíriai háborúban

Az információs hadviselés részévé vált ugyanis, hogy szándékosan felül- vagy alulbecsülik az áldozatok számát.

Majláth Ronald
2017. 10. 04. 19:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember volt 2017 legvéresebb hónapja a szíriai konfliktusban, legkevesebb háromezer ember vesztette életét – jelentette múlt héten az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (SOHR) nevű emigráns szervezet, amely szerint ezzel 332 ezerre emelkedett a háborúban elhunytak száma. A londoni központú emigráns szervezet számai ugyanakkor csak a dokumentált haláleseteket tartalmazzák, további 143 ezer áldozattal számolnak, akiknek a halálhírét nem tudták megerősíteni. A SOHR 475 ezer halottról szóló jelentését azonban már többen is kétségbe vonták, és nem csupán azért, mert ellenzéki csoportról van szó. A szervezetnek állítólag több mint 230 aktivistája van Szíriában, akik folyamatosan továbbítják az információikat Osama Suleimannak, aki Londonban összesíti a számokat. Így sokan arra hivatkozva kérdőjelezik meg a SOHR számait, hogy – kölcsönös ellenőrzés híján – egy emberen múlik a szervezet hitelessége.

Hogy a fenti számok mérvadóvá váltak a nyugati média számára, az elsősorban annak köszönhető, hogy az ENSZ már 2014 januárjában leállította az áldozatok számolását. Tették mindezt arra hivatkozva, hogy mivel nem tudnak bejutni az országba, a forrásanyagaikat sem tudják ellenőrizni. Így az ENSZ napjainkban már csak hozzávetőleges értékeket közöl az áldozatokra vonatkozóan, legutóbb 400 ezerre becsülték a számukat.

Ennél jóval pontosabbak az Erőszakos eseteket Dokumentáló Központ (VDC) közlései, amely külön adatbázist is üzemeltet a halottakról. Ebből pontosan kiolvashatók az áldozatok nevei, az elhalálozásuk helye és időpontja, illetve az is, hogy mely fegyveres erők miatt vesztették az életüket. A VDC ellenzéki médiamunkásai 153,646 áldozatot tudtak összeszámolni a háború kezdetétől, ami kevesebb mint egyharmada a SOHR számainak.

Nem leszünk közelebb a valós adatokhoz akkor sem, ha a hivatalos szíriai áldozati statisztikákat keressük, mivel Damaszkusz nem közli a háborúban elhunyt katonáinak és rendészeinek számát. Mikor áprilisban az orosz RIA Novosztyi riportere személyesen kérdezett rá a szíriai elnöknél a 2011 óta tartó háború áldozatainak számára, Bassár al-Aszad elmondta: nem igaz az, amit a médiában hallani, hogy százezrek haltak meg a háborúban, inkább tízezrekről beszélhetünk. A szíriai államfő szerint igaz ugyan, hogy több ezren vannak olyanok, akik eltűntek, és így nem tudni semmit sem a sorsukról, nyugaton ugyanakkor a több százezres áldozatszámba beleszámolják a külföldről érkezett terroristákat is. – Így azok a számok, amit a nyugati médiából hallottunk az elmúlt hat évben, nem pontosak, a számok felnagyításával az a céljuk, hogy bemutassák, mennyire szörnyű a helyzet, pusztán azért, hogy ezt humanitárius ürügyként használva beavatkozhassanak Szíriában – fogalmazott.

A szíriai áldozatok számbavételét nagyban megnehezíti az is, hogy a katonai áldozatokat nem ritkán civilként tüntetik fel a különböző harcoló felek, ráadásul jóval magasabb számokat adnak meg olyankor, amikor civilek esnek áldozatul. Ez a gyakorlat fordítva is működik: az ellenséges szervezetek veszteségeit sokszor irracionálisan felnagyítják, hogy ezzel is erősítsék a harci morált. De a migrációs helyzet sem könnyíti meg a statisztikák készítőinek dolgát, ugyanis napjainkban nem állnak rendelkezésre olyan adatsorok, amelyekkel összevethetők lennének a háborúban eltűntek nevei a menekültekkel.

Így napjainkra a szíriai áldozatokról szóló adatközlés egy olyan információs háború részévé vált, amelynek a közvélemény befolyásolása a legfőbb célja. A közzétett számok azonban mégsem hagyhatók figyelmen kívül, mert jól jelzik a háborús felek további szándékait. Legutóbb az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy likvidálták az an-Nuszra Front vezérkarát. A tárca szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy szerint a szervezet vezére, Abu Mohammad al-Dzsúláni állapota válságos, a szervezet 12 harctéri parancsnoka pedig meghalt. Állítása szerint a Szu–34-es és Szu–35-ös gépek által kedden végrehajtott csapás megsemmisítette Dzsúláni mintegy ötventagú testőrségét is, tíz terrorista pedig súlyosan megsebesült. Habár Konasenkov nem közölte, hogy az orosz harci gépek hol hajtották végre a csapást, a megjelent számok arra utalnak, hogy Oroszország az egyre több biztonsági zóna felállítása ellenére sem tett le arról, hogy teljesen megsemmisítse az Idlib tartományt ellenőrző terrorszervezetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.