Fontos beszédre készül Putyin a Valdajon

A Valdaj Klub arra keresi a választ, hogy miként alakul a világrend a jelenlegi tisztító viharban.

Stier Gábor
2017. 10. 15. 8:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos és érdekes fellépésre készül Vlagyimir Putyin a Valdaj Klub éves találkozóján, s már a beszédén dolgozik. Erről Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője beszélt a közéleti személyiségeket és Oroszországgal foglalkozó szakértőket felvonultató társaság konferenciájának kezdete előtt. A szóvivő elmondta, hogy Putyin minden évben tiszteletét teszi a fórumon, amelyet nemcsak az orosz álláspont megértetésére, de új irányok bevezetésére is felhasznál.

A téma, mint már néhány éve következetesen, most is a világrend átalakulása, az új kihívások közepette. Az október 16. és 19. között zajló találkozón ezúttal a résztvevők, s maga az elnök is arra keresik a választ, hogy alakul-e a konfliktusokon keresztül új világrend, mennyire lesz, lehet alkotó a jelenlegi rombolás. „ A világ változásban van, a régi berendezkedés fokozatosan összeomlik. A fő probléma, hogy a hidegháború után nem alakult ki szilárd, a kor erőviszonyait, változásait tükröző világrend” – fogalmazott a Valdaj Alapítvány elnöke, Andrej Bisztrickij. Fjodor Lukjanov szerint még csak most lépünk a kardinális átalakulások korszakába, s a feszültség a geopolitikai téren, a gazdasági és a szociális szférában, a kultúrák egymáshoz viszonyulásában csak növekszik, s ezt a bizonytalanságot csak fokozza technológia forradalmi átalakulása és a környezet gyors változása. A Valdaj kutatási igazgatója úgy látja, az átalakulások viharában a vészjelző lámpa már kigyulladt, ami jelzés arra, hogy másként kell közelítenünk a problémákhoz, mint eddig.

A Valdaj Klub idei találkozója immár a 14., és a 130, többségében külföldi résztvevő – köztük lapunk főmunkatársa – az orosz politika irányítóitól arra vár választ, miként viselkedik Moszkva ebben a tisztító viharban. Eközben az orosz társadalom mindenek előtt arra kíváncsi, mikor jelenti be Putyin az indulását a tavaszi választásokon, s milyen programot ígér a jövőre. Bár azt mindenki biztosra veszi, hogy az orosz elnök már készül a következő ciklusára, az indulás bejelentésére elemzők szerint november végén, december elején kerülhet sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.