Jamaica-koalícióra készül Angela Merkel

A liberális FDP-vel és a Zöldekkel tárgyalna a német kancellár.

MTI
2017. 10. 08. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kancellár a CDU/CSU közös ifjúsági szervezetének (Junge Union, JU) drezdai konferenciáján szombaton elmondott beszédében jelentette ki először, hogy a pártok színei alapján (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) elnevezett Jamaica-koalíció megkötése a célja. Eddig rendre arról beszélt, hogy valamennyi lehetséges koalíciós partnerrel, így a szociáldemokratákkal (SPD) is egyeztetni kell a kormányzati együttműködés lehetőségéről.

A JU tanácskozásán viszont azt mondta, hogy az SPD „belátható időn belül nem lesz kormányképes szövetségi szinten”, ezért az FDP-vel és a Zöldekkel kell tárgyalni. A tárgyalások nehezek lesznek, de mindent meg kell tenni azért, hogy „megbízható és stabil kormány” alakuljon – hangoztatta a CDU elnöke. Rámutatott, hogy ez a négy párt még soha nem kormányzott együtt szövetségi szinten.

CDU/CSU–FDP összetételű koalíció már volt, de a Zöldekkel még nincsenek tapasztalatok, ezért – mondta Merkel – a CDU-nak a JU kezdeményezésének megfelelően rendkívüli pártkongresszuson kell elfogadnia a koalíciós szerződést, ha sikerre vezetnek a tárgyalások.

Előbb viszont a CDU és a CSU viszonyát kell rendezni, legfőképpen a bajor CSU által követelt menekültbefogadási felső határ ügyében kell megállapodásra jutni – mondta a CDU elnöke. Kiemelte, hogy a két párt vezetőinek vasárnapi tárgyalásán „egy kis jó szándékkal” rendezni lehet a vitákat.

A testvérpártok egyeztetése vasárnap délelőtt kezdődött a CDU berlini székházában. A CDU küldöttségét Angela Merkel, a CSU küldöttségét Horst Seehofer pártelnök, bajor kormányfő vezeti.

Az első tárgyalások az FDP-vel és a Zöldekkel várhatóan csak az október 15-ei alsó-szászországi tartományi parlamenti választás után kezdődnek, ha a CDU-nak és a CSU-nak sikerül megállapodnia a vitatott ügyekben és egységes irányvonalat tudnak kidolgozni a koalíciós tárgyalásokra. Arról egyelőre nem szivárogtak ki információk, hogy a CSU által követelt évi 200 ezer fős menekültbefogadási felső korlát kérdésében milyen kompromisszumról lehet szó.

A CSU a felső határ mellett „polgári-konzervatív fordulatot” is sürget, ezt egy tíz pontot tartalmazó állásfoglalásban foglalta össze, amelyet a Bild am Sonntag című vasárnapi lap ismertetett.

A dokumentumban hangsúlyozták, hogy a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-)választás „fordulópont” volt a pártszövetség történetében, és aki ezután azt mondja, hogy nincs szükség változtatásra, hanem tartani kell az eddigi irányvonalat, az „veszélybe sodorja a CDU és a CSU többségszerző képességét”.

A CSU a fordulat szükségességét a többi között azzal indokolja, hogy a Bundestag-választás megmutatta, „nincs többé baloldali többség” Németországban. Az emberek most már „polgári-konzervatív politikát akarnak”, az értékekre, a jog uralmára és a rendre helyezik a hangsúlyt, „biztonságot kívánnak és jólétet mindenkinek”. Ezek az elemek pedig mindig is a pártszövetség arculatának, a CDU/CSU „márkának” a lényegét alkották, azonban a választók úgy érzékelik, hogy CSU-t leszámítva valamennyi régi, hagyományos párt – így a CDU is – a politikai középtől balra helyezkedik el.

Ezen változtatni kell, a pártszövetségnek vissza kell térnie a gyökereihez, egyaránt képviselnie kell a „polgári meggyőződések” mindegyikét, vagyis a „liberális, a keresztényszociális és a konzervatív” értékvilágot is.

Fordulatra van szükség mások mellett azért is, mert „a korszellem is konzervatív”. Most „a konzervativizmus jelenti a modernséget” – olvasható az állásfoglalásban, amely szerint „konzervatívnak lenni szexi”, mert ma a konzervatív meggyőződés mindannak megőrzését jelenti, ami „igazán fontos: a biztonságos és szabad életmód, a jólét és társadalmi béke” megőrzését.

A CDU/CSU-nak fordulatot kell végrehajtania azért is, mert „csak így tud sikeresen elhatárolódni” az Alternatíva Németországtól (AfD) nevű párttól, a Bundestag egyik új tagjától, amely „nem Németország számára alternatíva, hanem alternatíva az NPD helyett” – utalt a CSU a széles körben neonácinak tartott Német Nemzeti Demokrata Pártra (NPD), amelyet már többször megpróbáltak betiltani alkotmányellenesnek ítélt nézetei miatt.

A dokumentumban hangsúlyozták: a CDU/CSU nem tűrheti el, hogy tőle jobbra megvesse a lábát egy ilyen párt. Az AfD ellen „kőkeményen harcolnunk kell, és küzdenünk kell választóikért” – írták.

A pártszövetség vezetőinek tanácskozása estig nem vezetett eredményre. A tárgyalás valószínűleg az éjszakába nyúlik, erre utalhatott a CSU főtitkára, Andreas Scheuer, aki azt kérdezte a CDU-székháznál várakozó riporterektől, hoztak-e magukkal hálózsákot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.