Kikiáltották volna a függetlenséget, de nem ülhet össze a katalán parlament

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a jövő hétfői ülést. A miniszterelnök a további károktól óv.

Ficsor Benedek
2017. 10. 05. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a katalán parlament hétfői ülését, amelyen a tervek szerint Carles Puigdemont katalán elnök bejelentette volna Katalónia függetlenségét, amelyet a múlt vasárnapi, erőszakba torkollt népszavazás után helyezett kilátásba – adta hírül a La Vanguardia spanyol napilap online kiadása. A bírói testületnél a katalán szocialista párt (PSC) támadta meg a népszavazásról szóló ülést összehívó határozatot. Az alkotmánybíróság felfüggesztő határozata azt jelenti, hogy a beadványt eljárásba vette, ítéletének meghozatalára öt hónapja van, de addig törvényesen nem lehet megtartani ezt az ülést.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök korábban arról beszélt, a katalán parlamentnek el kell vetnie az egyoldalúan kikiáltott függetlenség ötletét, ha nem akarnak még nagyobb sérülést okozni. Puidgemont szerdán egy televízióműsorban hangsúlyozta, továbbra is keresik a párbeszéd lehetőségét Madriddal, de Katalónia függetlenségét napokon belül mindenképpen kikiáltják.

Az alkotmánybíróság csütörtöki döntését követően Rajoy ismét figyelmeztette a katalán kormányt, hogy ha továbbra is ragaszkodnak a Spanyolországtól való elszakadáshoz, az sokat ronthat a jelenleg is rendkívül feszült helyzeten. – A legjobb megoldás a problémára az lenne, ha visszatérnének a törvény adta keretek közé – fogalmazott a spanyol miniszterelnök, aki korábban jogszerűtlennek nevezte a katalán népszavazást, máskor pedig egyszerűen úgy fogalmazott, nem is történt népszavazás Katalóniában. – A lehető leggyorsabban vissza kell vonni az egyoldalúan bejelentett függetlenségi szándékot, hogy elkerülhető legyen a még nagyobb kár.

A német Bildnek Puidgemont csütörtökön arról beszélt, a spanyol kormány lépései már nem lepik meg. – A letartóztatásom is a lehetőségek között van, ám ez egy barbár döntés lenne – fogalmazott a katalán elnök, aki korábban VI. Fülöp spanyol királyt is bírálta, mivel az jogszerűtlennek nevezte a vasárnapi népszavazást.

A spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért törvénytelen népszavazásnak egyelőre eddig csak előzetes eredményeit közölték, eszerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a referendumon, összesen 2,26 millióan, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Hétfőre a katalán parlament elé a függetlenség pártolói nagyszabású utcai megmozdulást terveznek, míg egy nappal korábban, vasárnap a Spanyolország egysége mellett tüntetők készülnek felvonulni Barcelonában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.