Lecsapott az amerikai partokra a Nate hurrikán

Louisiana, Mississippi és Alabama államot özönvízszerű esőzések fenyegetik.

MN
2017. 10. 08. 6:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nate Louisiana, Mississippi és Alabama államot fenyegeti özönvízszerű esőzésekkel és áradásokkal. Partot érése után ugyan trópusi viharrá enyhült, de az országos hurrikán-előrejelző központ úgy véli, helyi idő szerint vasárnap reggelre, amikor eléri Alabamát, ismét 1-es fokozatú hurrikánná erősödik – írja az MTI.

A hurrikán az előrejelzésekre rácáfolva elkerülte New Orleanst. A Nate az idén a Harvey, az Irma és a Maria után a negyedik hurrikán, amely az Egyesült Államok déli szövetségi államaiban pusztít, egyelőre ez a legkevésbé erős. A Harvey és az Irma Louisianát, Texast, Floridát és Puerto Ricót sújtotta, majd Puerto Ricóra lecsapott a 4-es erősségű Maria is.

Az érintett szövetségi államokban a kormányzók mindazonáltal rendkívüli állapotot hirdettek, és egyes, elsősorban a part menti, alacsonyabban fekvő vidékeken a települések kiürítését rendelték el. Helyi idő szerint szombat délután lezárták a Mexikói-öbölben lévő olaj- és gázkitermelő platformokat, New Orleansban lezárták az áradástól védő kétszáz zsilipet, Alabamában a part menti településeken rendeltek el – nem kötelező érvényű – evakuálást, Floridában pedig 100 ezer embert érint a kötelező kiürítés.

Louisianában a Nemzeti Gárda 1300 tagját mozgósította a kormányzó, Alabamában a Nemzeti Gárda mindössze 75 tagját hívták segítségül. Louisianában a tengerszint alatt fekvő településekről busszal és katonai járművekkel vitték el a veszélybe kerülő lakosokat. John Bel Edwards kormányzó telefonon egyeztetett Donald Trumppal, és az elnök a szövetségi kormányzat minden segítségét megígérte a bajbajutottaknak.

Alabamában és Florida nyugati vidékén a repülőtereket lezárták, így zárva van a floridai főváros, Pensacola nemzetközi légikikötője is.

A vihar a helyi idő szerinti éjjeli órákban Mississippi és Alabama part menti településein pusztított. Floridában Rick Scott kormányzó arra figyelmeztetett, hogy a tengerszint emelkedése életveszélyes hullámokat sodor a Mississippi folyó torkolatától egészen a floridai államhatárig.

Helyi idő szerint éjfél után Biloxi mellett másodszor is lecsapott – földet ért – a hurrikán. Az előrejelzések szerint ezután a Tennessee folyó völgye és az Appalache-hegység felé fordul majd.

Vasárnapra virradóra Mississippi államban – a CBS televízió jelentése szerint – már 3500 otthonban nem volt áram. A vihar óránkénti 135-137 kilométeres sebességgel száguld, útját özönvízszerű esőzés, kidőlt fák és villanyoszlopok, összedőlt házak jelzik.

BBC beszámolója szerint Alabama kormányzója arra szólította fel a lakosokat, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket az érintett területeken. A Nate hurrikán miatt öt kikötőt lezártak.

A Nate trópusi vihar korábban a karibi térségben pusztított, Honduras és a mexikói Cancún közelében. Costa Ricában, Nicaraguában és Hondurasban eddig 24 halálos áldozatot követelt.

Magyar fejlesztésű szoftvert használnak a Harvey hurrikán okozta károk felmérésénél Texasban – írja az MTI. A Doto System nevű új, komplex programcsomag a katasztrófa utáni kárfelmérést és a helyreállítás tervezési folyamatát rövidíti meg: a korábban szokásos 36–60 napról akár 30 percre vagy még kevesebbre.

Az okostelefonon és táblagépeken is futó alkalmazás segítségével egy-egy kárhelyszínt a súlyosságától függően 15-20 perc alatt fel lehet mérni, és a program automatikus jelentést generál az észak-karolinai baptista missziós szervezet szövetségi katasztrófaelhárítási koordinátorához, valamint a biztosítókhoz. Ezzel jelentősen csökken az adminisztráció elvégzéséhez szükséges idő is. A szoftver segítségével pontosan dokumentálható az elvégzett munka is.

A magyar Baptista Szeretetszolgálat munkatársai már több hete dolgoznak az észak-karolinai baptistákkal Neverland és Port Arthur településeken, kétszáznyolcvan súlyosan sérült ház javításában segédkezve. A fejlesztés arra is alkalmas, hogy az önkéntes segítőket oda irányítsa, ahol valóban szükség van rájuk.

Galambos László ötletgazda, a fejlesztőcég tulajdonosa az MTI kérdésére elmondta: a szoftvert több mint ötven magyar programozó készítette el nyolc hónap alatt, és az első „éles bevetésen” Texasban zökkenőmentesen üzemelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.