Lefulladhat a brexitgépezet, vissza is vonhatják a döntést

Szájkarate lett az unióból való kilépésből. Létezik titkos terv Theresa May kezében a folyamat visszafordítására?

Kuthi Áron
2017. 10. 09. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán nem is volt annyira cinikus Jean-Claude Juncker válasza Tallinnban egy riporteri kérdésre, amellyel a brexittárgyalásokról faggatta az Európai Bizottság elnökét. A politikus az Európai Tanács szeptember végi csúcstalálkozójára érkezve azt mondta, csodának kellene történnie, hogy a kilépési egyeztetések kimozduljanak a holtpontról. De talán még az egy helyben toporgásnál is nagyobb a baj, hogy a brit kormánypártban és Theresa May kabinetjének környezetében érzékelhető elbizonytalanodás nemcsak hátráltatja, de immár ki is siklathatja Nagy-Britannia törvények adta időkeretben történő távozását az Európai Unióból.

A holtpontról, a folyamat megfenekléséről ékesebben nem is szólhatnának mások, mint épp az érintettek. Hétfőn Theresa May kijelentette, azután, hogy

London előterjesztette kilépési javaslatait, az Európai Unióban maradó tagországok térfelén pattog a labda.

Órákon belül egy brüsszeli csúcsbürokrata azt válaszolta, a labda az Egyesült Királyság térfelén van a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatott egyeztetéseket illetően. Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője szerint a brit fél is tudja, hogy két szakaszra lettek osztva a tárgyalások, és amíg nem sikerül rendezni a kiválás legfőbb kérdéseit, addig nem lehet megkezdeni az egyeztetést a jövőbeli kapcsolatokról, a kereskedelmi viszonyról.

Mindennek közvetlen előzménye is lehet, hogy a baloldali The Guardian napilapban publikáló londoni uniós szakjogász, Jessica Simor két névtelen, de megbízható forrásra hivatkozva a múlt hétvégén azt írta, Theresa Maynek olyan szcenáriót vázoló dokumentum van a kezében, amely szintén jogászoktól származik, és amelyben

a kilépés felfüggesztésének, a folyamat visszafordításának jogi lehetőségeit részletezik.

Ezt a lehetőséget egyébként az ország kilépéséről döntő, már megszavazott, érvényben lévő jogszabály beterjesztője, Lord Kerr előzőleg nyilvánosan is felvetette. A szakjogász most az információs szabadságra vonatkozó törvényre hivatkozva kérte a dokumentumok megismerhetőségét. Jessica Simor szerint ugyanis a brexit folyamatának legvégéig nincs akadálya annak, hogy a kilépést megkezdő, az uniós alapszerződés 50. paragrafusáról szóló parlamenti határozatot egyszerűen visszavonja az alsóház, mivel a jogszabály különben sem a kilépésről, hanem a kilépési szándék bejelentéséről szól.

A hivatalos kormányálláspont szerint a kilépés nem visszavonható, a brit kormányfő a múlt heti pártkongresszuson is elszántnak mutatkozott a folyamat végigvitelében. May itt azt javasolta, hogy a 2019. márciusi brexit után kezdődjön egy legfeljebb kétéves átmeneti időszak, amely alatt a közös piachoz való hozzáférés még akadálymentes. Ennek ára az lenne, hogy Nagy-Britannia vállalja az uniós költségvetés rá eső hányada egy részének fizetését. Erre mintegy politikai licitként a hétvégén az ellenzéki Munkáspárt is bejelentette, hogy készek lennének éves fizetséggel megváltani az uniós közös piaci tagságot az ország számára 2019 márciusa után.

Theresa Mayékre nézve cseppet sem biztató, hogy a kilépést szorgalmazó, arra szavazó táborban is eljöhet az eddig és ne tovább, vagyis

az önálló Nagy-Britannia konzervatív hívei között is vannak olyanok, akik felső pénzügyi határt szabnának a kilépés költségeinek.

Tehát kilépés, de nem mindenáron. Ezt az elgondolást táplálja a liberális Nick Clegg, volt miniszterelnök-helyettes még David Cameron idejében, aki most megjelenő könyvében a folyamat visszafordíthatatlansága körül kialakult mítoszt igyekszik eloszlatni. Az Observernek adott interjújában rámutatott, hogy például Emmanuel Macron francia elnök is utalt rá, egy újjáépített, megreformált EU-ba van visszatérés a britek számára, ami mondjuk nem teljes jogú tagságot, de társult pozíciót, a lehető legszorosabb együttműködést jelenthet.

Eközben Nicola Sturgeon skót miniszterelnök sokkal pragmatikusabb kérdésben foglalt állást, felajánlotta, hogy ha a brit kormány extra költségeket hárítana az állami szférában dolgozó vendégmunkásokra a brexit után, abban az esetben Edinburgh ezt kifizetné. A skót kormány ilyen módon is meg szeretné tartani a hiányszakmákban, például az egészségügyi pályán dolgozó uniós munkavállalókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.